Curtea Suprema din Israel a decis ca fodul de manuscrise ale lui Franz Kafka sa ramana in proprietatea Bibliotecii Nationale a Israelului, punand punct unei lungi lupte juridice, a anuntat luni o sursa judiciara citata de AFP. Instanta judiciara suprema a respins duminica un apel inaintat de mostenitorii lui Max Brod, un prieten al lui Kafka care a fost si executorul sau testamentar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autorul "Procesului", mort in 1924, i-a cerut lui Max Brod sa arda manuscrisele, insa acesta din urma le-a pastrat.

Dupa invazia Cehoslovaciei de catre Germania nazista in 1939, Max Brod a emigrat in Palestina, luand cu el manuscrise, printre care si unele scrieri rare. Acesta le-a lasat mostenire secretarei lui, Esther Hoffe, la moartea sa in 1968.

In testamentul sau, i-a cerut secretarei sa transfere aceasta arhiva, evaluata la mai multe milioane de dolari, Universitatii Ebraice din Ierusalim, Bibliotecii Municipale din Tel Aviv sau unei alte institutii din Israel "sau din strainatate".

Insa secretara, care a murit in 2007, a impartit arhiva intre cele doua fiice ale sale, iar colectia Brod a ajuns la baza mai multor dispute legale.

La inceputul procesului dintre mostenitorii Estherei Hoffe in 2009, statul Israel a solicitat toate documentele, considerand ca aceasta a fost ultima dorinta a lui Max Brod. Insa cele doua fiice au sustinut ca acesta a donat arhiva mamei lor pentru a face ceea ce doreste in privinta ei.

Esther Hoffe a vandut chiar ea manuscrusul original al lucrarii "Procesul" pentru suma de 2 milioane de dolari.

In 2012, un truibunal a hotarat ca arhivele sa fie transferate Bibliotecii Nationale a Israelului.

"Max Brod nu a vrut ca aceste bunuri sa fie vandute la cel mai bun pret, ci sa isi gaseasca un loc adecvat intr-un sanctuar literar si cultural", au declarat luni judecatorii Curtii Supreme.