Ministrul Culturii cere demisia directorului Centrului National al Cinematografiei, Anca Mitran, intr-o scrisoare publicata pe site-ul ministerului, luni, cateva dintre motivele acestei solicitari fiind "blocajele interne", "lipsa de transparenta" si "neregulile administrative" la Arhiva Nationala de Filme, informeaza Agerpres.

Corina SuteuFoto: Agerpres

"Cred ca e imperios necesar ca, la conducerea Centrului National al Cinematografiei (CNC), sa se afle cat mai curand o persoana ale carei actiuni sa demonstreze, concret, nu retoric, integritate, dorinta de reforma si transparenta decizionala. Cu alte cuvinte, aceasta institutie are nevoie in momentul de fata de un profil de director general diferit de al dumneavoastra. Am avut discutii directe in acest sens. Cred, de aceea, ca nu va surprinde ceea ce va solicit public", ii scrie ministrul Culturii, Corina Suteu, directorului CNC.

Solicitarea vine in contextul in care, de la 1 august, CNC are un nou Consiliu de Administratie ce si-a inceput mandatul luni. De asemenea, marti va avea loc o dezbatere referitor la propunerile de modificare a Legii Cinematografiei.

Ministrul Culturii considera ca reforma din domeniul cinematografiei ar trebui "accelerata".

"Intr-un context in care institutiile dedicate domeniului cinematografic si legislatia specifica se afla intr-un decalaj imens fata de performantele exceptionale ale cineastilor romani contemporani, consider ca reforma trebuie sa fie accelerata si sustinuta fara intarziere de oameni de buna credinta. Incercarea de dialog constructiv si propunerile de colaborare adresate dumneavoastra, de-a lungul timpului, au esuat succesiv. Actiunile dumneavoastra de pana acum nu au fost de natura nici sa sustina acest proces, nici sa creeze vreo certitudine ca demersurile ulterioare vor fi de natura sa garanteze transformarea sistemului dintr-unul al micilor complicitati intr-unul bazat pe principii juste, menite sa garanteze performanta", adauga Corina Suteu.

Pe langa aceasta cerere directa, ministrul Suteu, va activa "de urgenta" masuri disciplinare si administrative ce privesc schimbarea directorului CNC.