În perioada 29 iulie – 7 august 2016, la Gdańsk, are loc cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare, unde România va fi reprezentată de două producţii shakespeariene.

Prima dintre ele este spectacolul Visul unei nopţi de vară, în interpretarea Teatrului Casa Baltică din Sankt Petersburg şi realizat de o echipă de creaţie românească – regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, muzica Vasile Şirli. Reprezentaţia va avea loc în data de 1 august, pe scena mare a Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, în prezenţa scenografului Dragoş Buhagiar, care va participa şi la o întâlnire cu publicul după spectacol.

A doua prezenţă românească în Festival va fi spectacolul Romeo şi Julieta - Iubirea mai puternică decât moartea, în regia Irinei Niculescu şi interpretarea Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte. Spectacolul a fost selecţionat în secţiunea–concurs intitulată ShakespeareOFF. Reprezentaţia va avea loc în data de 2 august, pe scena mare a Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, fiind de altfel singurul spectacol din această secţiune invitat pe această scenă, se arata in comunicatul ICR Varsovia.

Reunind actori, muzică live şi marionete mânuite la vedere, spectacolul se adresează unui public larg de adolescenţi şi adulţi, care se vor recunoaşte cu siguranţă în personajele de pe scenă, în încercările profunde ale primei iubiri. Scenariul și regia sunt semnate de Irina Niculescu, muzica şi tehnologia păpuşilor de John Lewandowski, iar scenografia de Vlad Tănase.

Festivalul Shakespeare este o manifestare de tradiţie, singura de gen din Polonia, care atrage un mare număr de spectatori şi oameni de teatru. Organizatorii – Teatrul Shakespearian din Gdańsk și Fundația Theatrum Gedanense – invită anual cele mai bune spectacole shakespeariene din întreaga lume. O expresie a aprecierii internaţionale de care se bucură Festivalul este, printre altele, şi stabilirea la Gdańsk a sediului Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, organizaţie iniţiată în 2006.

Institutul Cultural Român de la Varşovia este un partener constant al Festivalului, promovând an de an cele mai valoroase spectacole româneşti cu tematică shakespeariană.