Miercuri, 27 iulie, ora 19.30, la Cafe Verona Carturesti (Str. Arthur Verona nr. 13-15, Bucuresti), are loc lansarea ultimului roman semnat de Catalin Pavel, Trecerea, aparut recent la Editura Cartea Romaneasca.

Trecerea este o carte-triptic, construita pe paradoxuri. Este un roman vesel despre moarte, sau poate invers, un roman tragic despre frumusetea vietii. Nu este vorba despre viata conventionala, din carti, ci de viata din arhondaric, din fabrica de bere, din circul nemilos al dragostei. Sint si citeva pariuri dificile in aceasta carte. In prima parte a romanului, de pilda, autorul fotografiaza cu versatilitatea unui Man Ray viata de manastire, oferind una dintre cele mai substantiale si atipice abordari ale subiectului din ultimele decenii, intr-o combinatie fascinanta de teologie si umor.

Catalin Pavel (n. 1976) este doctor in arheologie. A facut sapaturi in tara si in Maroc, Franta, Germania, Anglia, Israel si in special in Turcia (Milet, Gordion si, in 2005-2010, la Troia), avind ca rezultat volume academice precum Describing and Interpreting the Past, 2010, si Dictionar de mitologie greco-romana (coautor), 2011, dar si o rubrica permanenta de arheologie in Dilema Veche. Bursier Chevening la Universitatea din Oxford si Mellon la Institutul Arheologic Albright din Ierusalim, a predat cursuri de arta clasica in Bucuresti si Atlanta, iar in prezent este cercetator postdoctoral la Universite Paris 1 Pantheon-Sorbonne.

A debutat in anul 2010 cu romanul Aproape a saptea parte din lume, la Editura Humanitas. In anul 2015 a publicat la Editura Cartea Romaneasca romanul Nicio clipa Portasar. Volume de poezie: Altera Pars, 2013, Tulburarea la fiintele vii, 2014, Doi oameni intr-o poza, 2015, si Adagietto, 2016.