În perioada 4-18 iulie 2016 s-a desfăşurat cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. In festival Romania a fost reprezentata de Teatrul Țăndărică din București care a prezentat spectacolul cu obiecte animate Adunarea Păsărilor după Farid Udin Atta, rinformeaza ICR Lisabona.

Spectacolul Adunarea PasarilorFoto: ICR Lisabona

Spectacolul a avut loc duminică, 17 iulie, ora 18.00, în sala mare a Teatrului da Trindade din Lisabona, umplută până la refuz. La finalul reprezentației, publicul portughez (circa 400 de persoane) a răspuns cu ropote de aplauze prelungi, elogiind prestația de excepție a artiștilor români.

În plus, România a fost reprezentată la ediția 2016 a FTA și de actorul Ionuț Caras de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, care, la invitația directorului festivalului portughez a susținut 10 ateliere de teatru elevilor de la diverse școli de specialitate din Almada. Atelierele au avut loc în limba engleză, între 5 și 12 iulie, în intervalul orar 11.00 - 15.00, la Teatrul Municipal Joaquim Benite din Almada (Sala de Ensaios) și au beneficiat de o medie de 15 participanți pe atelier.

Prin colaborarea de anul acesta cu Festivalul de Teatru din Almada, ICR Lisabona a reușit să intensifice, încă o dată, schimburile culturale în domeniul teatral dintre țara noastră și țara în care activăm. În plus, ICR a făcut posibilă participarea a cinci profesioniști din Portugalia la ediția 2016 a unuia din importantele festivaluri de teatru din România - Întâlnirile Internaționale de la Cluj -, colaborarea aceasta urmând să se concretizeze în noi proiecte culturale româno-portugheze. De altfel, spectacolul Adunarea Păsărilor în interpretarea actorilor de la Teatrul Țăndărică din București a fost adus la Lisabona în urma unui proiect de mobilitate implementat de catre ICR Lisabona, prin intermediul căruia directorul Teatrului da Trindade, Dl. Rui Sérgio, a participat la ediția 2015 a FNT, unde a vizionat diverse spectacole românești, printre care și pe cel ales să fie adus la Festivalul Internațional de Teatru din Almada 2016.