Peter Esterhazy, unul dintre cei mai apreciati scriitori contemporani din Ungaria, a murit, joi, la varsa de 66 de ani, in urma unui cancer la pancreas, potrivit anuntului familiei scriitorului, informeaza The New York Times, citat de Mediafax.

Peter EsterhazyFoto: Curtea Veche

Esterhazy, care auntase anul trecut ca are cancer la pancreas, s-a stins din viata, joi, a anuntat familia acestuia prin intermediul Editurii Magveto.

Cea mai cunoscuta carte a lui Esterhazy este "Harmonia caelestis"(2000), o relatare semi-autobiografica a istoriei familiei sale cu radacini aristocrate. Cu o actiune plasta in momente-cheie si intamplari din istoria Europei si a Ungariei, cartea este o cronica a declinului civilizatiei occidentale.

Peter Esterhazy s-a nascut in Budapesta pe 14 aprilie, 1950.

Dupa ce comunistii au preluat puterea in 1948, familia Esterhazy a fost deposedata de bunuri si proprietati si deportata, in 1951, intr-un sat obscur, unde a trait in conditii mizere. Ca majoritatea aristocratilor din Ungaria, parintii sai puteau parasi tara in timpul revolutiei din 1956, dar au ramas, cu cei patru copii, la Budapesta.

Peter Esterhazya urmat o scoala postliceala de religie - una dintre putinele scoli ecleziastice care nu au fost inchise. In 1969-1974 a studiat matematica la Universitatea "Eotvos Lorand" din Budapesta. Intre 1974-1978 a lucrat ca administrator de sistem la Departamentul de Procesare a Datelor din cadrul Ministerului Industriilor, apoi s-a dedicat in intregime literaturii, traind ca scriitor independent. Primele sale scrieri de literatura au fost publicate in reviste de literatura in 1974.

Cartile sale au fost traduse in douazeci de limbi si au obtinut un numar impresionant de premii, printre care Premiul National al Austriei pentru Literatura Europeana (1999), Premiul Literaturii Maghiare (2001), Premiul Herder (2002).

Esterhazy a fost foarte popular in Gemrnia si a primit Premiul Kossuth, cea mai inalta distinctie culturala, in anul 1996.

In urma lui Peter Esterhazy au ramas sotia sa, Margit si patru copii.