Corina Suteu, ministrul Culturii, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca a fost descoperita arhiva de documente a Studioului Sahia Film, in subsolul unei cladiri aflate in proprietatea acestei case de productie cinematografica, transmite News.ro.

Arhiva de documente a Studioului Sahia FilmFoto: Facebook/ Corina Suteu

"Marti, 12 iulie, reprezentanti ai grupurilor de lucru implicate in proiectul de revitalizare a Arhivei Nationale de Filme si reprezentanti ai Ministerului Culturii au descoperit arhiva Sahia Film, considerata pierduta, in subsolul uneia dintre cladirile aflate in proprietatea Sahia Film S.A. S-a constatat ca arhiva cuprinde un numar impresionant de documente, insa ele au fost depozitate in ultimele decenii in conditii improprii, de umezeala si lipsa a ventilatiei", a dezvaluit Corina Suteu intr-un mesaj publicat, joi, pe Facebook.

"Din ceea ce au putut constata la o prima vedere membrii grupurilor si reprezentantii Ministerului Culturii, arhiva contine documente legate de productia de filme documentare, relatiile internationale ale Sahia Film cu studiouri similare din Franta, Marea Britanie sau Germania Federala, scenarii si decupaje, caiete de film, planuri de productie cinematografica, sistemul de finantare si salarizarea angajatilor etc, incepand din anii 1950 si pana in anii 1990, inclusiv", a explicat ministrul Culturii in acelasi mesaj.

Ministerul Culturii a demarat imediat procedurile de evaluare a starii fizice a arhivei si a solutiilor de decontaminare, uscare si conservare a acesteia. Experti ai Bibliotecii Nationale a Romaniei vor realiza in cel mai scurt timp un raport continand recomandari de interventie tehnica directa, a precizat Corina Suteu.

Ulterior, Ministerul Culturii se angajeaza sa demareze toate procedurile necesare pentru salvarea documentelor si depozitarea lor in conditii adecvate, cu scopul de a deveni accesibile cercetarilor.

"Sunt incantata ca aceasta pretioasa arhiva a fost descoperita si doresc sa multumesc tuturor celor implicati in procesul complex de salvare a unui patrimoniu important pentru istoria cinematografiei din Romania", a adaugat ministrul Culturii in incheierea mesajului publicat pe contul sau de Facebook.