"Arhitectura demnitatii", o seara dedicata lui G. M. Cantacuzino, la ICR Londra

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 4 iulie 2016, 12:45 Actualitate | Cultură

G. M. Cantacuzino
Foto: ICR Londra
După ce, în vara anului 2014, George Matei Cantacuzino făcea subiectul unei expoziţii deschise de ICR Londra în cadrul celebrului Festival de Arhitectură din Londra, influentul architect român este readus în atenţia publicului britanic printr-un eveniment organizat în capitala britanică în seara zilei de 5 iulie.

Intitulat „Arhitectura demnității” și găzduit de sediul ICR Londra, evenimentul este o celebrare a uneia dintre cele mai emblematice personalităţi culturale ale României interbelice, oferind o privire de ansamblu asupra vieţii şi operei arhitectului, pictorului şi intelectualului George Matei Cantacuzino.

Seara va debuta cu lansarea cărţii “A Prince Among Communists. From the Belle Époque to the People’s Republic (Romania 1899 – 1960)”, recent publicata traducere în limba engleză a volumului „O viață în România. De la Belle Epoque la Republica Populară. 1899-1960”, semnat de Ion Mihai Cantacuzino. Prezentată de chiar fiul lui G. M. Cantacuzino - Șerban Cantacuzino, cartea este o cronică a vieţii cunoscutului arhitect, inclusiv a anilor de detenție și marginalizare din timpul dictaturii comuniste, şi vine în completarea volumului „O mie de ani în Balcani: O cronică a Cantacuzinilor în vâltoarea secolelor”, o amplă istorie de familie semnată de acelaşi autor.

Lansarea va fi urmată, la finalul serii, de proiecţia filmului "Letters from George", un documentar realizat de George Rowell, strănepotul lui George Matei Cantacuzino, împreună cu o echipă de tineri cineaşti din Londra. Documentarul reconstituie perioada anilor 1939-1960, când Cantacuzino devine prizonier politic în România, pe baza scrisorilor pe care acesta le-a trimis familiei, care s-a stabilit în Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
 
George Matei Cantacuzino (1899, Viena -1960, Iaşi) a fost o personalitate complexă, în acelaşi timp artist, arhitect, scriitor, pictor, filosof şi profesor universitar. Prin filierele paternă şi maternă şi, mai târziu, din partea soţiei, s-a înrudit cu o serie de personalităţi marcante precum Martha Bibescu, domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbey, Nicolae Ghika-Budeşti şi cu pictorii Theodor Pallady, Puvis de Chavannes şi Theodore Chasseriau. A proiectat câteva dintre cele mai semnificative edificii ale vremii - Banca Chrissoveloni din Bucureşti, blocurile Kretzulescu din Piaţa Amzei şi a girat proiectul de restaurare a Palatului Mogoşoaia. De asemenea, a publicat numeroase lucrări teoretice, printre care “Introducere în studiul arhitecturii” (1926), “Arcade, firide, lespezi” (1932) şi “Despre o estetică a reconstrucţiei” (1947). Regimul comunist l-a condamnat la muncă silnică între 1948 şi 1953 şi i s-a interzis să părăsească ţara după ce a fost eliberat. A murit la Iaşi, în 1960.

Documentarul “Letters from George” se concentrează pe cei douăzeci de ani de încercări ale lui George Matei Cantacuzino de a se reuni cu familia care se refugiase în Anglia cu puțin timp înainte de izbucnirea Celui De-al Doilea Război Mondial.  Amintirile acestei perioade sunt reconstituite prin scrisorile trimise familiei și prietenilor, unele deja publicate.


Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

433 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version