Ministerul Culturii a alocat suma de 40.000 de lei pentru resturarea picturii interioare si exterioare de la Biserica cu Sfinti din Bucuresti, unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura de pe Calea Mosilor Vechi.Banii sunt alocati prin Programul National de Restaurare. Biserica urmeaza sa fie conslidata, banii necesari, circa 545.000 euro, urmand sa vina de la Primaria sectorului 2, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Culturii.

Biserica cu Sfinti 2Foto: Hotnews

"Ministrul Culturii, Corina Suteu a aprobat noul Program National de Restaurare. Pe lista monumentelor care urmeaza sa fie restaurate a fost introdusa si Biserica cu Sfinti (sec.XVIII) din Bucuresti indentificata in Lista Nationala a Monumentelor Istorice categoria B-II-mA-19252, una dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura de pe Calea Mosilor Vechi, artera istorica a Bucurestiul aflata intr-o stare avansata de degradare pe intregul segment dintre Piata Sfantul Gheorghe si bdul Carol I. In urma dialogului initiat de Ministrul Culturii ¬ Corina Suteu cu Patriarhia Romana, avand in vedere ca lucrarile de consolidare a Bisericii cu Sfinti au fost deja contractate, asteptandu-se alocarea fondurilor din partea Consiliului Local al Sectorului 2, s-a stabilit ca lucrarile de restaurare a picturii interioare si exterioare sa fie finantate de Ministerul Culturii prin Institutul National al Patrimoniului National - Programul National de Restaurare. Suma alocata de Ministerul Culturii este de 40.000 lei, urmand ca dupa finalizarea proiectului si stabilirea valorii lucrarilor de restaurare, sa se aloce fondurile necesare pentru executare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Culturii.

In cadrul Programului National de Restaurare, aprobat de Ministrul Culturii, se regasesc si alte monumente importante: Casa Ienachita Vacarescu din Bucuresti (str. Ienachita Vacarescu nr. 16), Manastirea Dragomirna, judetul Suceava, sau Biserica Sf. Gheorghe a fostei Manastiri Voronet, aflata in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, jud. Suceava.

Suma totala a Programului National de Restaurare - etapa II/2016 este de 10.570.859,96 lei.