Luni, 13 iunie, pe fatada Muzeului "Prima Scoala Romaneasca" din Brasov, va fi amplasata o placa memoriala dedicata renascentistului bulgar Dr. Petar Beron, cel care in anul 1824 a tiparit primul manual modern bulgar, asa numitul "Abecedar cu peste", informeaza Ambasada Bulgariei la Bucuresti intr-un comunicat remis redactiei, precizand ca la eveniment vor participa reprezentanti ai comunitatii bulgare din Romania, reprezentanti ai Ministerului Culturii si ai autoritatilor locale din Brasov.

"In anul 1824 renascentistul bulgar Dr. Petar Beron tipareste "Abecedarul cu diverse invataturi" - manual enciclopedic, prin intermediul caruia omul de stiinta a avut drept scop modernizarea sistemului educational al copiilor bulgari. Succesul sau este impresionant - asa numitul "Abecedar cu peste" a fost tiparit in sase editii, pe durata a 20 de ani, devenind cel mai celebru manual in cadrul scolilor renascentiste bulgare. Mai putin cunoscut este faptul ca presa de tipar, utilizata pentru tiparirea "Abecedarului cu peste", se pastreaza pana in zilele noastre. Acesta este situata in cadrul Muzeului "Prima Scoala Romaneasca" din Brasov, Romania", arata Ambasada Bulgariei in comunicat.

Potrivit misiunii diplomatice, "la initiativa Ambasadei Republicii Bulgaria in Romania si in colaborare cu Biserica Ortodoxa Romana, in luna iunie a.c., va fi amplasata o placa memoriala pe fatada cladirii care a gazduit tiparirea "Abecedarului cu peste". Proiectul este finantat in cadrul Strategiei de Comunicare a Republicii Bulgaria pentru Uniunea Europeana si reprezinta un pas in promovarea patrimoniul cultural si a realizarilor bulgare in afara teritoriului Bulgariei".

Ceremonia oficiala va avea loc pe data 13 iunie 2016, la Muzeul "Prima Scoala Romaneasca" din cadrul Bisericii "Sf. Nicolae", cartier Schei, Brasov, precizeaza Ambasada Bulgariei, mentionand ca "la inaugurarea oficiala au fost invitati reprezentanti ai comunitatii bulgare din Romania, reprezentanti ai Ministerului Culturii al Romaniei si autoritatile locale ale orasului si judetului Brasov".