Expoziţia "Marele Război", care marchează 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, se va deschide miercuri, 8 iunie, la ora 18,00, la Muzeul Naţional Cotroceni.

Potrivit institutiei muzeale, în cadrul expoziţiei vor fi expuse în original documente precum Tratatul de alianţă încheiat între România şi Franţa, Marea Britanie, Italia, Rusia, 4/17 august 1916, Declaraţia de război adresată de România Austro-Ungariei, 14/27 august 1916, proiectul de discurs al regelui Ferdinand la Consiliul de Coroană de la Palatul Cotroceni din 14/27 august 1916.

De asemenea, expoziţia prezintă fotografii cu membrii Consiliului de Coroană de la Palatul Cotroceni din 14/27 august 1916, fotografii cu generalii Alexandru Averescu, Constantin Prezan, Ioan Culcer, Ioan Dragalina, Arthur Văitoianu, Henri Berthelot, mareşalul Joseph Joffre, feldmareşalul August von Mackensen, dar şi fotografii cu armata germană de ocupaţie - feldmareşalul german August von Mackensen urmărind defilarea trupelor de ocupaţie pe Calea Victoriei, Cercul Militar Naţional ocupat de garnizoana germană în 1916, soldaţi germani şi turci păzind Palatul Regal din Bucureşti.

Totodată, sunt expuse imagini de pe front şi uniforme, arme şi obiecte militare - uniforma de soră de caritate a reginei Maria, chipiul de general care i-a aparţinut regelui Ferdinand I, o cască atribuită generalului Eremia Grigorescu, model 1916, o uniformă militară de campanie a unui soldat de infanterie, model 1916 - 1918, o tunică de locotenent colonel, model 1916.

Expoziţia va fi deschisă până pe 21 august si poate fi vizitata fara programare prealabila. Pretul unui bilet este 5 lei.