Iubitorii culturii japoneze sunt invitați joi, 16 iunie, de la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Național din București, la un spectacol de teatru care se poate rar vedea în afara Japoniei, informează un comunicat al organizatorilor. Este vorba de teatrul Noh (cu o dramă clasică japoneză, ale cărei origini numără peste șapte secole de existență), în interpretarea companiei Yamamoto Noh Theatre. Pentru meritele legate de păstrarea și promovarea valorilor tradiționale, Yamamoto Noh Theatre a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO.

YAMAMOTO NOH THEATRE - Adachi-ga-haraFoto: TNB

În luna iunie a.c., membrii Yamamoto Noh Theatre se vor afla în premieră în România, unde vor evolua la Teatrul Național București și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (19 iunie, Filarmonica de Stat Sibiu).

Cu această ocazie va fi prezentată o piesă clasică din repertoriul Noh ”Adachi-ga-hara” (Demonul muntelui) în interpretarea echipei artistice ce numără 20 de actori, în frunte cu maeștrii YAMAMOTO AKIHIRO, UMEWAKA MOTONORI, MORIYA YOSHINORI (toți trei deținători ai titulaturii de ”Patrimoniu intangibil de mare importanță din Japonia”).

”Adachi-ga-hara” face parte din categoria pieselor cu demoni din repertoriul clasic al genului. Nu se cunoaște cu certitudine autorul piesei, unii atribuind-o lui Zeami Motokiyo (1363-1443), figură reprezentativă în istoria teatrului Noh. Piesa spune povestea unui grup de călugări budiști, care, în peregrinările lor prin regiunea Adachi, ajung să înnopteze în bordeiul izolat al unei biete bătrâne. Aceasta își plânge soarta amară care a forțat-o să trăiască în singurătate. În scurt timp însă, musafirii descoperă că bătrâna pe care o compătimesc nu este chiar ceea ce pare a fi... într-una din odăi ei văd o mulțime de cadavre și realizează îngroziți că au nimerit în lăcașul demonului din Adachi...

Durata spectacolului este de 1 oră şi 30 minute. Spectacolul va beneficia de traducere în limba română. Biletele se află în vânzare la Casa de bilete a TNB şi online, pe Mystage.ro.