Sambata, la ora 13:00, in cadrul Targului Bookfest organizat la Romexpo, la sediul editurii Polirom, va avea loc lansarea cartii Sexualitate si societate. Istorie, religie si literatura. Alaturi de autor, la eveniment vor participa Mircea Cartarescu si Mircea Anghelescu.

Sexualitate si societateFoto: Editura Polirom

Cartea "Sexualitate si societate. Istorie, religie si literatura" apare la Editura Polirom in "Seria de autor Andrei Oisteanu", alaturi de alte carti de antropologie culturala, care s-au bucurat de un important succes de critica si de public, inclusiv international, fiind traduse in engleza, franceza, germana, italiana si maghiara, precum Imaginea evreului in cultura romana (2012; Premiul Academiei Romane), Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca (2013), Religie, politica si mit. Texte despre M. Eliade si I.P. Culianu (2014), Narcotice in cultura romana (2014; Premiul special al Uniunii Scriitorilor).

In prefata noului volum, Andrei Oisteanu scrie urmatoarele: "Pe 8 aprilie 1967, la implinirea varstei de 56 de ani, Emil Cioran isi nota in jurnal urmatoarele: . Nu voi spune ca am scris prezenta carte doar ca un omagiu adus sexualitatii, ci si in incercarea de a intelege delicatele si misterioasele ei mecanisme si modul in care ele influenteaza (si sunt la randul lor influentate de) mecanismele sociale, morale si culturale. Este vorba de sexualitatea omului, cel mai rasat animal din punctul de vedere al Culturii si, tocmai de aceea, cel mai ratat animal din punctul de vedere al Naturii."

"Compunand aceasta lucrare, nu am plecat de la o teza prestabilita si nici de la un plan premeditat. Ea s-a alcatuit cumva organic. Am scris aceasta carte in aceeasi masura in care ea m-a scris pe mine. Poate asa se explica relativa eterogenitate stilistica a volumului, cu treceri uneori spontane de la rigoarea academica la exprimarea eseistica, cu grad mai mare de libertate", conchide autorul.

Andrei Oisteanu, etnolog, antropolog, istoric al religiilor si al mentalitatilor, este presedintele Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor, membru fondator si cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Romane si profesor asociat la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti.