Cea de-a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie) începe miercuri la Romexpo. La această ediție a salonului de carte vor fi prezente peste 200 de edituri.

Bookfest 2016Foto: Afis

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 12.00, în cadrul unei ceremonii la care au confirmat participarea Excelența Sa Tamar Samash, ambasadoarea statului Israel, Sergiu Nistor, consilierul prezidențial pentru Cultură, Corina Șuteu, ministrul Culturii, Adrian Curaj, ministrul Educației, Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, și Igor Șarov, viceministrul Culturii din Republica Moldova, alături de Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România, organizatorul evenimentului.

Bookfest 2016 se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, iar Invitatul de Onoare din acest an este Israelul.

Copiii sunt vedetele Bookfest 2016

Pentru că prima zi de Bookfest este 1 iunie, prima zi de vară, copiilor le este pus la dispoziție un întreg program de evenimente și activități. Primul dintre ele este programat chiar la 10.30, când cei mici dar și cei mai mari sunt așteptați în standul editurii Nemira pentru o scenetă și un recital al trupei Limpopo. Toate evenimentele dedicate copiilor sunt grupate într-o broșură program Bookfest Junior disponibilă la punctele de informare Bookfest și care conține un talon de participare la un concurs cu premii în cărți, cei doi câștigători urmând să primească fiecare câte un pachet de 100 de cărți de la editurile participante la Bookfest.

Printr-o frumoasă coincidență, prima zi a Bookfest este și ziua în care îndrăgitul scriitor Mircea Cărtărescu sărbătorește împlinirea a 60 de ani. Autorul bestseller-ului Solenoid este una din prezențele așteptate de publicul Bookfest, care va avea ocazia să-l întâlnească la mai multe evenimente înscrise în programul salonului de carte. Primul dintre acestea va avea loc vineri, 3 iunie, la ora 18:30, când este programată lansarea cărții Elegie pentru uman. O critică a modernității poetice de la Pound la Cărtărescu, de Radu Vancu, publicată la Editura Humanitas. Sâmbătă, 4 iunie, la standul Humanitas va avea loc o întâlnire specială cu Mircea Cărtărescu. Cu această ocazie vor fi prezentate ediția comentată de Cosmin Ciotloş a cărții Levantul și ediția de colecție a volumului Solenoid.

Curtea Veche Publishing anunță pentru miercuri, 1 iunie, la ora 16:00, lansarea cărții pentru copii În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare, de Marian Godină.

Și Institutul Cultural Român oferă un cadou copiilor de 1 iunie, un concert al Corului de Copii Radio, de la ora 17.00 la scena Arena (pavilionul C1), dirijorul Voicu Popescu promițând un program de cântece pentru copii care să onoreze sărbătoarea dar și să-i binedispună pe cei din audiență.

Agenda celor cinci zile ale Bookfest 2016 va include peste 300 de evenimente din care lipsesc concertele, seara rezervată filmului și programul special pentru copii, Bookfest Junior, cu peste 40 de evenimente și surprize dedicate celor mici. La această ediție a salonului de carte vor fi prezente peste 200 de edituri.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele și proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi miercuri, 1 iunie — 10:00-20:00; joi, 2 iunie — 10:00-20:00; vineri, 3 iunie — 10:00-21:00; sâmbătă, 4 iunie — 10:00-21:00; duminică, 5 iunie — 10:00-20:00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice..

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România: Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu-Mureș, Brașov, dar a avut și două ediții Bookfest de Crăciun la București. La edițiile internaționale anterioare, țările invitate au fost Spania (2010), Ungaria, Franța, țările de limba germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia și Cehia (2015).