Pregătirile pentru cea de-a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, programată în perioada 1-5 iunie 2016, sunt aproape de final. Invitatul de Onoare din acest an, Israel, și cele peste 200 de edituri participante anunță un program cu peste 300 de evenimente diverse dedicate cărților și autorilor preferați, care va fi completat de momente rezervate muzicii bune și filmului de artă, anunta organizatorii.

Bookfest 2016Foto: Afis

Muzica și filmul întregesc experiența Bookfest

Pentru copii, ziua de 1 Iunie va fi o sărbătoare și la Bookfest. Programul special Bookfest Junior – care se adresează copiilor și adolescenților - grupează peste 40 de evenimente și surprize care îi vor încânta pe toată perioada celor cinci zile.

Muzica își va avea locul ei în maratonul evenimentelor de la Bookfest 2016. Pe 1 iunie, în prima seară a salonului de carte, este programat un concert al Corului de Copii Radio, iar în ziua următoare, scena va fi pregătită pentru interpretul de muzică fado Ricardo Caria și prietenii săi. Vineri, 3 iunie, de la ora 20:00, vizitatorii îi vor putea urmări în concert pe membrii trupei Foley'Ala, care vor delecta publicul cu un program intitulat Puzzle suprarealist, având la bază texte de Urmuz.

Cinematograful de artă Bookfest va adăuga de asemenea un ingredient important pentru succesul ediției, aducând pe afiș un film de Oscar. Pelicula Son of Saul, câștigătoare în acest an al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, va rula la în seara zilei de vineri, 3 iunie.

Evenimentele pentru copii nu vor fi singurele care vor susține ritmul alert al primei zile a Bookfest. Pentru miercuri, Editura Niculescu anunță lansarea volumului Mănânci mult, slăbeşti mult. Dieta metabolismului rapid, de Haylie Pomroy și Eve Adamso. Evenimentul o va avea ca invitat pe prof. dr. Veronica Mitescu și va fi moderat de prof. univ. dr. Cristian Niculescu, iar a doua zi, Editura Niculescu va lansa bestsellerul Trăieşte murdar, hrăneşte-te curat!, de Dr. Robynne Chutkan.

Autori mari prezintă marile cărți

Editura Humanitas Fiction îi va aștepta pe cititori cu mai multe evenimente de lansare moderate de Denisa Comănescu, coordonatorul colecției “Raftul Denisei”. Primul din seria acestora este programat vineri, 3 iunie, când Mircea Cărtărescu și Ioana Pârvulescu vor prezenta ediţia de colecţie Scrisoare către tata, de Franz Kafka. În următoarea zi, Mihaela Anghelescu Irimia și Andreea Răsuceanu vor lansa volumul Rosa Alchemica şi alte scrieri, de W.B. Yeats, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, iar Ovidiu Nahoi, Tania Radu, Ioan Stanomir și Doru Mareş vor vorbi despre cel mai comentat roman al anului 2015 în Franța: 2084. Sfârşitul lumii, de Boualem Sansal, roman laureat cu Marele Premiu al Academiei Franceze. Tot sâmbătă, Radu Paraschivescu și Andreea Răsuceanu vor prezenta romanul câştigător al Premiului Pulitzer în 2015, Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr.

Duminică, 5 iunie, editura a programat alte două lansări: romanul Calea Idei Brown, semnat de scriitorul argentinian Ricardo Piglia, una dintre cele mai importante voci ale literaturii sud-americane și romanul de debut Poate Estera, al scriitoarei de limbă germană Katja Petrowskaja, câștigător al mai multor distincții importante. Tot duminică, va fi prezentat noul volum Iuda de Amos Oz, la eveniment luând parte istoricul Fania Oz-Salzberger (fiica autorului), Ioana Pârvulescu, Tania Radu şi Denisa Comănescu.

De la Ro-Mânia la ”Ai uitat să râzi”

Sâmbătă, 4 iunie, Nicolae Manolescu va intra în dialog cu Adrian Mihalache despre Ro-Mânia – agresivitatea discursului contemporan, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Român. În programul zilei este de asemenea înscrisă lansarea cărții Ai uitat să râzi, de Bogdan Munteanu, publicată la Editura Nemira, lansare urmată de o sesiune de autografe. Standul Grupul Editorial Corint o va avea ca invitată, tot sâmbătă, pe Marina Almășan, pentru lansarea cărții sale Și eu am descoperit America!, la care vor mai lua parte Mircea Radu, Corina Chiriac, Eugen Cristea, Cristian Brancu, Alex. Ștefănescu și Octavian Andronic.

Editura Adenium a pregătit pentru vineri, 3 iunie, o lansare aniversară - cartea Anul Regal: jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României. Evenimentul îi va avea ca invitați pe ASR Principele Radu al României, alături de Liviu Mihaiu, Ovidiu Nahoi, Doru Tompea și Alexandru Muraru. Tot în cea de a treia zi a Bookfest, Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română va organiza o discuție pe marginea unor cărți tipărite în Israel, cu G. Mosari, președintele asociației și criticul și istoricul literar Răzvan Voncu.

Junimiștii vin la Bookfest

Editura Junimea va organiza în ultimele trei zile de Bookfest o serie de evenimente sub titlul Amiaza cărților junimiste. Primul este programat vineri, 3 iunie, când va avea loc, printre altele, lansarea volumelor Justiţia suverană sau adevăratul Tratat de drept procedural. Curs practic cu pilde edificatoare (Vocalize în mi minor), de Gheorghe Schwartz, Mic dicţionar deosebit: Cine a fost, ce-a devenit?, de Passionaria Stoicescu și Ca frunza-n vânt, de Doina Popa. Cărţile vor fi prezentate de Eugen Uricaru și Ioan Holban.

La Curtea Veche Publishing, Adrian Cioroianu va prezenta sâmbătă, 4 iunie, al doilea volum al cărții sale Cea mai frumoasă poveste. Tot sâmbătă vor fi lansate volumele Euro-Falia, de Armand Goșu și Dosarul Lenin. Vraja nihilismului, de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan. Pe lângă autori, la cele două evenimente au mai confirmat participarea Teodor Baconschi, Dan Perjovschi și Sever Voinescu. Editura îl va avea de asemenea invitat pe cunoscutul polițist Marian Godină, care își va lansa miercuri, 1 iunie, cea mai recentă carte, În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare, volum de povestiri pentru copii.

Alex Ștefănescu își dezvăluie ”Jurnalul secret”

Tot despre misiuni ale poliției, dar de pe alte coordonate geografice, se va vorbi și la evenimentul organizat sâmbătă, 4 iunie, de Grupul editorial ALL, pentru lansarea titlului Sub acoperire. Povestea adevărată a poliției secrete din Marea Britanie, de Rob Evans și Paul Lewis. Aceeași editură îi va aștepta pe cititori și la prezentarea volumului coordonat de Alex. Ștefănescu Eminescu, poem cu poem, programată tot pentru sâmbătă.

Pe lista evenimentelor Editurii RAO se va afla lansarea mai multor volume ale unor autori români, printre care: Acţiunile separatiste care vizează România, de Anghel Andreescu, Viață de împrumut, de Doru Munteanu, Suflet în exil, de Marian Nazat, Dulce ca pelinul, de Ștefan Mitroi și Jean Pangal. Documente inedite, 1932–1942, de Bogdan Bucur.

Sâmbătă, 4 iunie și duminică, 5 iunie, vor avea loc la standul RAO două sesiuni de autografe, prima cu Igor Bergler, autorul bestseller-ului Biblia pierdută, iar cea de a doua cu Chef Joseph Hadad, jurat în emisiunea Top Chef și autor al volumului În bucătăria lui Joseph. Joseph Hadad va lansa acest volum vineri, 3 iunie, când va susține și o demonstrație culinară. Ziua de vineri va purta la RAO semnul gusturilor rafinate, vizitatorii Bookfest fiind de asemenea invitați ceva mai târziu la o degustare de vinuri prilejuită de o altă lansare: Cartea vinurilor româneşti, primul ghid despre cele mai bune vinuri din România și Republica Moldova, de Marinela Vasilica Ardelean.

Bookfest este locul de întâlnire cu autorii preferați din toate domeniile, inclusiv din lumea showbiz-ului. Sâmbătă, 4 iunie, Editura Polirom o va avea invitată pe Mihaela Rădulescu, pentru o sesiune de autografe și o discuție cu cititorii. În programul zilei de vineri, editura a înscris lansarea cărții Șapte manifeste DADA. Lampisterii. Omul aproximativ, de Tristan Tzara

Alex. Ștefănescu își va lansa vineri, 3 iunie, la Editurii Corint, noul volum JURNALUL SECRET. Serie nouă. La eveniment vor participa, alături de autor, Mircea Dinescu și Ion Caramitru. Tot Editura Corint va organiza o masă rotundă la care vor fi puse în discuție două perspective diferite asupra pericolului pe care îl reprezintă terorismul, perspective prezentate în cărțile Jurnalul de la Guantánamo, de Mohamedou Ould Slahi și Islamul. Planul secret pentru crearea califatului de Glenn Beck.

Trivia cu Bookblog

Cei care vor să-și testeze cunoștințele de cultură generală sunt așteptați sâmbătă dimineață la scena Arena (pavilionul C1) pentru o sesiune de trivia organizată de Bookblog.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele și proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi: miercuri, 1 iunie — 10:00-20:00; joi, 2 iunie — 10:00-20:00; vineri, 3 iunie — 10:00-21:00; sâmbătă, 4 iunie — 10:00-21:00; duminică, 5 iunie — 10:00-20:00. Accesul vizitatorilor va fi gratuit pe toată perioada salonului de carte.

Salonul Internațional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice..

Bookfest 2016 se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România: Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu-Mureș, Brașov, dar a avut și două ediții Bookfest de Crăciun la București. La edițiile internaționale anterioare, țările invitate au fost Spania, Ungaria, Franța, țările de limba germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia și Cehia.