Festivalul Saptamana Haferland, ajuns anul acesta la cea de-a patra editie, va avea loc in perioada 10 - 15 august 2016 si asteapta peste 2.500 de turisti. Saptamana Haferland este cel mai mare eveniment cultural dedicat promovarii zonei sasesti din Transilvania, iar editia din acest an a festivalului are ca tematica centrala familia, sloganul evenimentului fiind "Sasii te asteapta in familie!". Odata cu editia din acest an, festivalul isi propune sa devina primul festival dedicat turistilor care calatoresc in familie si sa le ofere acestora modalitati de petrecere a timpului liber indiferent de varsta.

Saptamana HaferlandFoto: Saptamana Haferland

Cea de-a patra editie a Saptamanii Haferland va include localitatile Fiser, Rupea, Saschiz, Viscri, Roades, Crit, Cloasterf si Mesendorf. In cadrul festivalului, turistii romani si straini vor putea sa asiste la degustari de produse locale, concerte de muzica clasica si concerte gospel in bisericile fortificate, bal traditional sasesc, dar si demonstratii de mestesuguri. In plus, cei mici vor putea participa la un concurs de pictura si la sezatori cu povesti.

Primele trei editii ale festivalului Saptamana Haferland au strans peste 4000 de participanti si s-au bucurat de prezenta a zeci de personalitati ale vietii culturale si sociale din Romania si din Germania.

Conferinta de presa Saptamana Haferland 2016

In 2016, organizatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept, Fundatia Mihai Eminescu Trust si Asociatia Sasilor Transilvaneni in Germania, si-au propus ca atat numarul turistilor cat si timpul petrecut de acestia in zona, sa creasca. Daca in 2015 majoritatea turistilor a participat la activitatile dintr-o singura zi de festival, la editia din 2016, organizatorii vor ca acestia sa petreaca minim 2 zile in satele sasesti din "Tara Ovazului". Regiunea saseasca din Transilvania a fost denumita "Tara Ovazului" sau Haferland, intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.

Satul Crit

Ziua principala a editiei de anul acesta a festivalului Saptamana Haferland se va desfasura in satul Crit, la data de 14 august 2016. Festivalul va beneficia de inaltul patronaj al vicepremierului Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si al lui Bernd Fabritius, presedintele Federatiei Mondiale a Sasilor si Membru in Bundestag.

Satul Crit

Partenerul oficial al editiei din acest an a festivalului este Autoritatea Nationala pentru Turism, care se va implica activ in promovarea evenimentului pe plan national.

Asociatia Curtea Veche s-a alaturat initiatorilor evenimentului din acest an prin prisma proiectelor comune care vizeaza promovarea lecturii in randul copiilor din Haferland in cadrul unor ateliere specifice.

Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Fundatia a fost infiintata in 2010, iar, pana in acest moment, a implementat numeroase proiecte in Tara Ovazului si nu numai.

Printre proiectele implementate de fundatie se numara: restaurarea Orgii Bisericii din Crit, finantarea filmului "Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp", reconstruirea casei parohiale din Crit dupa planurile initiale, proiecte umanitare in colaborare cu organizatii de renume precum UNICEF, Fundatia Peter Maffay / Tabaluga si sprijinirea unor manifestari artistice precum proiectul "Clasic e fantastic" sau "Musica Coronensis".