In urma preselectiilor organizate in luna mai, patru tineri muzicieni romani - Antonia Mihalca (vioara), Ada Torge (viola), Valentina Panca (viola) si Andrei Aiordachioei (corn) au fost selectati in European Music Campus Orchestra 2016 - un proiect al Festivalului de la Grafenegg, Austria, si al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), ajuns anul acesta la cea de-a treia editie. De asemenea, alti patru au fost pastrati ca rezerve - Theodora Ciurezu (vioara), Mirona Matlinsche (vioara), Zsuzsa Domahidi (flaut) si Raluca Mihaela Tihon (flaut).

ViolinistiFoto: ICR

Potrivit comunicatului ICR, cei selectati sa faca parte din European Music Campus Orchestra vor avea ocazia sa participe la European Music Campus de la Grafenegg, intre 23 iulie si 7/8 august 2016, unde vor repeta alaturi de Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), vor studia impreuna cu muzicieni si profesori de prestigiu, vor canta alaturi de alti tineri talentati in cadrul European Music Orchestra 2016, vor putea asista la concertele de vara de la Grafenegg si ale EUYO si vor lua parte la activitati de socializare, ce includ si o vizita ghidata la Viena.

European Music Campus este un centru pentru tinerii muzicieni talentati din Europa. Campusul, creat in jurul rezidentei Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) la Grafenegg, se afla in inima Europei, in apropiere de Viena, pe domeniul idilic de la Grafenegg, unde se afla numeroase spatii performative. Campusul functioneaza pe perioada concertelor de vara si a Festivalului de la Grafenegg.

Initiat in anul 2014, ca parte a proiectului Towards 2020, finantat prin programul Europa Creativa, European Music Campus este un parteneriat intre Grafenegg si EUYO ce isi propune sa revigoreze, prin cultura, muzica si dezbateri, idealurile ce au dus la crearea Uniunii Europene. Acesta include si incercarea de a vedea in ce mod dezvoltarea abilitatilor orchestrale ar putea ajuta la sustenabilitatea Europei intr-o perioada dificila din punct de vedere economic si cum pot fi create noi locuri de munca pentru tinerii muzicieni europeni.

Membrii European Music Campus Orchestra (EMCO) vor repeta la Grafenegg sub indrumarea tutorilor EUYO, inclusiv a Directorului de repetitii EUYO, Peter Stark, si a fostilor membri ai orchestrei, si vor pregati un concert ce va avea loc in data de 6 august 2016 la Grafenegg.

EUYO este un proiect muzical european care reuneste cei mai talentati muzicieni din toate cele 28 de tari membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faima internationala, intr-o orchestra care transcende barierele sociale, culturale, politice si economice. Prin concertele si turneele sustinute in intreaga lume si prin nivelul exceptional de pregatire al muzicienilor, EUYO a devenit una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii. Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestra se organizeaza anual preselectii in fiecare tara, membrii actuali ai orchestrei trebuind sa se prezinte la preselectii pentru a-si pastra locul. De asemenea, EUYO are o lista de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au sansa sa cante in orchestra in timpul anului. Incepand cu anul 2010, participarea muzicienilor romani la EUYO este sprijinita de Institutul Cultural Roman.