O noua traducere in limba germana din opera lui Lucian Blaga se lanseaza la Viena

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 19 mai 2016, 12:40 Actualitate | Cultură

Lucian Blaga tradus in limba germana
Foto: ICR Viena
La sediul Institutului Cultural Român de la Viena are loc în data de 25 mai, de la ora 18.30, lansarea traducerii în limba germană a volumului Despre conştiinţa filozofică / Über das philosophische Bewusstsein în traducerea prof. dr. Rainer Schubert.

Publicat cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul TPS – Translation and Publication Support Programme, volumul completează seria „Forum România“ apărută la editura Frank&Timme.

Sub titlul „Ce este filosofia? - Lucian Blaga răspunde“, traducătorul volumului, prof. dr. Rainer Schubert, discută principalele aspecte ale filosofiei lui Blaga. În continuare, dr. doc. Mădălina Diaconu susţine prelegerea „Conștiința de sine a filosofilor. O analiză actuală pe urmele lui Lucian Blaga“. Prezentările şi prelegerile pe baza noii apariţii fac parte din colocviul Forum România XIX. „Forum România“ este un colocviu de romanistică lansat în anul 2002 de Institutul pentru Studii Est şi Sud-Est Europene al Universităţii din Viena, care este organizat din anul 2005 cu implicarea Institutului Cultural Român de la Viena. Prin profilul său transdisciplinar, „Forum România“ găzduieşte contribuţii din zona cercetării filologice, istorice, sociologice, politologice, antropologice şi geografice.

Prof. dr. Rainer Schubert (n. 1948 la Viena) a fost mai mulți ani atașat cultural la Ambasada Austriei din București, apoi profesor de filosofie la secția în limba germană a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Actualmente este profesor de filosofie la Philosophisch-Theologische Hochschule Benedikt XVI. din Heiligenkreuz (Austria Inferioară).

Dr. doc. Mădălina Diaconu este docentă la Institutul de Filosofie al Universității din Viena și lector la Institutul de Romanistică al aceleiași universități. Este autoare a nouă monografii, coordonatoare a cinci volume și autoare a unui număr însemnat de studii. Ultimele apariții editoriale: Phänomenologie der Sinn (Reclam, 2013) și De gustibus. Breviar de gastrosofie (Iași, 2013; premiul ex-aequo pentru Cea mai bună carte de non-ficțiune la Gala Industriei de Carte 2014).

În luna mai 2016 s-au împlinit 55 de ani de la moartea poetului, gânditorului şi diplomatului român Lucian Blaga. Evenimentul de la sediul ICR Viena este organizat în colaborare cu Societatea Austro-Română, Institutul de Romanistică al Universității din Viena şi editura berlineză Frank&Timme.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Banca Transilvania

Startup ce finanteaza afacerile mici, lansat de Banca Transilvania. Povestea BT Mic si ce trebuie sa faca antreprenorii pentru a obtine banii

Grupul Financiar Banca Transilvania a lansat BT Mic, companie dedicata finantarii afacerilor mici, prin care vor fi acordate finantari antreprenorilor care au o cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate. Imprumuturile sunt oferite daca firmele au cel putin 3 luni de activitate economica.

387 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi