În 30 mai 2016, ora 19.00, Institutul Cultural Român Budapesta organizează în saloanele sale cea de a opta ediție a programului „Bijuterii muzicale”, avându-i ca invitați pe Anton Niculescu (violoncel) și Andrei Licareţ (pian). Cei doi artisti au introdus in programul serii compoziții de Franz Schubert, Claude Debussy și Constantin Dimitrescu.

"Bijuterii muzicale"Foto: Afis concert

Anton Niculescu (violoncel) - Palmaresul său competițional numără importante premii obținute la concursurile de specialitate. Începe o intensă activitate concertistică și în paralel ocupă posturi de mare prestigiu ca cele de prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano și la „Teatro Comunale” din Florența. Datorită talentului său de excepție, sensibilității, muzicalității, tehnicii briliante și seriozității sale, numele lui Anton Niculescu se impune din ce în ce mai mult în viața muzicală, astfel este din ce în ce mai des prezent pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord și Africa. Face parte din renumite formații camerale: „Zürcher Streichtrio” (Trio de coarde din Zürich), „Ansamblul Oistrakh” (cvartet, cvintet, sextet) și „Trio di Vienna”; are parteneri pianiști ca Bruno Canino, Pavel Gililov şi alţii.

Timp de 10 ani a fost Directorul Artistic al Festivalului Internațional „Meersburger Winter” din Germania. Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bologna (Italia), academie fondată în anul 1666, care l-a avut ca membru și pe Wolfgang Amadeus Mozart. Din anul 1996 este solist-concertist la Filarmonica din Brașov. Instrumentul său este un „Pietro Guarnerius” ce datează din anul 1709.

Considerat drept un artist a cărui „bogată maturitate artistică și profunzime depășesc limitele unei simple capacități“ (L’Unione Sarda), pianistul Andrei Licareţ a susținut concerte și recitaluri în Europa și în Statele Unite. Ca solist, a fost invitat de cele mai importante orchestre românești, precum și de ansambluri internaționale, colaborând cu dirijori de renume. A realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu lucrări de Mozart, Beethoven, Brahms, Chopin și Ravel. Andrei Licareţ a obținut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales și București Yamaha. Printre profesorii săi cunoscuți s-au numărat Viniciu Moroianu, Dana Borșan și Dan Dediu, cu care a studiat și compoziția la Universitatea Națională de Muzică din București. La Paris și Berlin, a studiat cu Jacques Rouvier, iar la Salzburg cu Dmitri Başkirov, în cadrul cursurilor de măiestrie de la Mozarteum. În februarie 2013 și-a făcut debutul la Carnegie Hall cu un recital de succes, în sala „Weill Recital”.