Cercetatori ai Muzeului Taranului Roman fac publice disfunctionalitati de management ale institutiei. Contextul: intentia Corinei Suteu, Ministrul Culturii, de a relua procesul de examinare si alegere a unui nou director MTR, desi examenul recent i-a dat castig de cauza lui Vintila Mihailescu, relateaza Mediafax.

Muzeul Taranului RomanFoto: Muzeul Taranului Roman

Cronologia evenimentelor:

Mandatul directorului MTR Virgil Nitulescu a expirat recent. In aceste conditii a fost organizat un examen de ocupare a pozitiei manageriale. In ciuda evidentelor, rezultatul examenului dand castig de cauza profesorului Vintila Mihailescu, Ministrul Culturii, Corina Suteu a anuntat refacerea demersurilor de ocupare a pozitiei manageriale.

Memoriul cercetatorilor MTR

Cercetatori din cadrul institutiei au intocmit un memoriu catre Ministrul Culturii in care semnaleaza "serii de nereguli si derapaje institutionale" ale fostului director Virgil Nitulescu. Memoriul este menit sa atraga atentia ca o continuitate chiar si interimara a managementului actual va perpetua abuzurile, "activitati fara avizul si impotriva deciziei unanime a Consiliului de Administratie si consultarea Consiliului Stiintific":

1. activitati care nu sunt conforme profilului muzeului

2. aglomerarea unor evenimente fara o directie strategica si o consultare a forurilor decizionale

3. o agenda personala a lui Virgil Nitulescu, in paralel cu cea oficiala

4. asocierea cu persoane publice sau institutii care aduc deservicii de imagine MTR

5. concurarea activitatilor interne prin apel la activitati externe similare

6. lipsa de transparenta decizionala, inclusiv in stabilirea si cheltuirea bugetului

Iata in intregime memoriul cercetatorilor MTR:

In atentia:

Doamnei Corina Suteu, Ministru al Culturii

Doamna Ministru, avand in vedere ca vineri 13 mai 2016 expira mandatul interimar al actualului manager al Muzeului National al Taranului Roman, dl. Virgil Stefan Nitulescu, si ca, in conditiile deciziei Ministerului de a relua procedura de organizare a concursului de proiecte de management pentru ocuparea postului de manager al institutiei, in urmatoarea perioada Muzeul National al Taranului Roman va fi condus printr-un alt mandat interimar, va solicitam sa analizati urmatoarele:

In ultimii doi ani, ca urmare a unei serii de nereguli si derapaje institutionale, am solicitat conducerii institutiei, dl. manager Virgil Stefan Nitulescu, prin inaintarea unui numar de doua memorii (inregistrate la secretariatul MNTR cu nr. 3053 / 02.07.2014 si respectiv 4601 / 07.10.2014) sa ia act ca prin deciziile puse in practica, a transformat Consiliul de Administratie al MNTR dintr-un organism deliberativ (asa cum stipuleaza art. 11 pct. 5. alin. b) din ROF) intr-unul consultativ.

Nerespectarea atributiilor specifice ale celor doua organisme, prin desfasurarea unui numar de activitati fara avizul si impotriva deciziei unanime a Consiliului de Administratie si consultarea Consiliului Stiintific, pe care le veti regasi in continutul documentelor trimise managerului MNTR (si amintite mai sus), a prejudiciat desfasurarea activitatilor specifice ale institutiei, situatie care s-a perpetuat in ultimii ani. De asemenea, semnalam ca urmare a controlului Curtii de Conturi a Romaniei pentru perioada 2013 -2015, a rezultat un raport care arata deficiente in manageriatul MNTR (dl.Virgil Stefan Nitulescu a fost eliberat din functia de manager in data de 17.03.2015, urmare a evaluarii activitatii pe 2013).

Solicitam pe aceasta cale constituirea unei comisii ministeriale pentru un control al situatiilor semnalate in memoriile pe care vi aducem la cunostinta. In plus, avand in vedere actualul context al santierului de consolidare si restaurare, activitate care presupune o coordonare asigurata de o persoana care are capacitatea de a colabora cu intregul colectiv al muzeului, va solicitam nominalizarea in functia de manager interimar unei persoane care sa poata garanta buna desfasurare a activitatilor MNTR in conditii de respectare a atributiilor celor doua organisme interne si a cadrului legal si profesional.

Adrian Petrechescu, director

Lila Passima, sef sectie

Simina Badica, sef birou

Cosmin Manolache, muzeograf

Catalina Tesar, cercetator

Bogdan Iancu, cercetator