Artişti din România, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaidjan, Rusia, Georgia, Turcia şi Bulgaria se reunesc la Black Sea Arts Festival, eveniment ce are loc între 19 şi 25 mai la Bucureşti, informează Agerpres.

Potrivit organizatorilor, evenimentul "doreşte să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei". Desfăşurat în mai multe spaţii din Bucureşti, festivalul va reuni proiecţii de filme artistice şi documentare, expoziţii de fotografie şi de caricatură politică, precum şi elemente de arhitectură şi o instalaţie de artă.

Totodată, Black Sea Arts Festival atrage atenţia asupra situaţiei socio-politice şi economice din zona Mării Negre, încercând să susţină financiar anumite cauze sociale. În compania unor experţi, realizatori şi jurnalişti din zonă, festivalul va prezenta filme şi dezbateri legate de cultură şi de cele mai recente evenimente din ţările de la Marea Neagră.

"Securitatea, stabilitatea şi coeziunea regională a spaţiului Mării Negre se află într-un declin constant de la conflictul armat dintre Rusia şi Georgia din 2008. Primăvara Arabă, precum şi actualul conflict din estul Ucrainei (inclusiv anexarea Crimeii de către Rusia) au accentuat acest declin. Momentul 2006-2008, în care regiunea era în curs de a-şi construi o identitate trebuie redobândit, iar Black Sea Arts Festival militează pentru creşterea gradului de coeziune dintre vecinii uniţi de aceeaşi mare. În ciuda diferenţelor, populaţiile ţărilor de la Marea Neagră au mai multe lucruri în comun decât se crede", se arată în comunicatul organizatorilor.

Proiectul susţine, de asemenea, candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.