Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF), institutie in subordinea Ministerului Culturii, ce are in administrare cinematografele de stat din tara, vrea sa ridice un bloc de 15 etaje pe locul fostei Gradini Cinematograf de pe Bulevardul Poligrafiei nr. 1, iar sala de cinematograf Scala a fost inchiriata unei biserici, se arata intr-un comunicat al Primariei sector1. Institutia face un apel catre ministrul Culturii, Corina Ioana Suteu, sa opreasca "politica RADEF de distrugere a cinematografelor" din aceasta zona administrativa si cere cinematografele pentru a le consolida si moderniza. Contactat de HotNews.ro, directorul RADEF, Adrian Mironescu, a declarat ca nu detine informatii ca RADEF ar vrea sa construiasca un bloc cu 15 etaje in locul gradinii de vara, iar cinematograful Scala a fost retrocedat.

"Administratia locala isi manifesta ingrijorarea cu privire la intentiile RADEF, institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii, de a distruge cladirile cinematografelor pe care le are in administrare si de a le inlocui cu blocuri de locuinte sau cladiri de birouri. O dovada in acest sens o constituie solicitarea primita de institutia noastra din partea RADEF, in data de 14 aprilie 2016, de a emite un certificat de urbanism pentru o constructie P+15 pe locul fostei Gradini Cinematograf de pe Bulevardul Poligrafiei nr. 1. De asemenea, schimbarea destinatiei cinematografului Scala din sala de spectacole in lacas religios demonstreaza, inca o data, politica "prietenoasa" a RADEF fata de patrimoniul cultural pe care il administreaza. Pentru salvarea cinematografelor, reabilitarea, consolidarea si redarea lor circuitului cultural, Primaria Sectorului 1 solicita din nou Ministerului Culturii predarea cinematografelor, in administrarea Consiliului Local. Mentionam ca, o solicitare similara a fost adresata si fostului ministru al Culturii, domnul Vlad Alexandrescu, in data de 2 februarie 2016, insa demersul administratiei locale a Sectorului 1 a ramas fara rezultate", se arata in comunicatul Primariei sector 1.

Salariatii Cinematografului Scala sustin ca au aflat ca cinema-ul "s-a inchiriat catre Biserica Isus Speranta Romaniei (...) urmand ca sala de spectacole sa fie destinata excusiv slujbelor religioase", potrivit unui comunicat al Sindicatului Liber RomaniaFilm citat de Mediafax

Contactat de HotNews.ro, directorul RADEF, Adrian Mironescu, a declarat ca nu detine informatii ca RADEF ar vrea sa construiasca un bloc cu 15 etaje in locul gradinii de vara.

In plus, intr-un comunicat oficial, reprezentantii RADEF spun ca imobilul in care isi desfasura activitatea cinema Scala a fost retrocedat, iar pana la finalizarea procedurii, Regia a inchiriat sala, cateva ore pe saptamana, printre care si unei biserici, pentru a acoperi cheltuielile de functionare.

"Cinematograful "Scala" este in curs de restituire in natura catre mostenitorii fostilor proprietari, ca urmare a Sentintei Civile nr. 211/18.02.2009, pronuntate de Tribunalul Bucuresti , irevocabila prin Decizia civila nr. 294/29.01.2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In acest sens, Consiliul de administratie al RADEF a decis, pe 19.11.2015, punerea in executare a acestei sentinte. (...)R.A.D.E.F. "RomaniaFilm" i-a notificat deja acestuia intentia de a pune in executare hotararea judecatoreasca. Data fiind aceasta situatie, efectuarea oricaror lucrari de reparatii si investitii de catre RA.D.E.F. "RomaniaFilm" la nivelul imobilului ce urmeaza a fi retrocedat ar fi fost contraproductiva si lipsita de finalitate economica, cu atat mai mult cu cat nivelul incasarilor din difuzare de film la nivelul Cinematografului Scala era extrem de scazut. Astfel, in anul 2015, Cinematograful Scala a incasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 7.922 lei, iar in anul 2014 suma de 13.023 lei. In aceste conditii, cheltuielile totale s-au ridicat in anul 2015 la suma de 238.239 lei (suma in care nu sunt incluse impozitele si taxele locale datorate). Rezulta clar ca, din activitatea de difuzare film, pierderea la nivelul anului 2015 a fost de 230.317 lei. O sursa pentru compensarea partiala a pierderilor a fost reprezentata de veniturile din alte activitati (in special din inchirierea spatiilor excedentare). Aceasta suma s-a ridicat in anul 2015 la 151.813 lei. Pana la perfectarea formalitatilor de restituire in natura a imobilului, s-a luat decizia utilizarii spatiului intr-un mod cat mai eficient din punct de vedere economic, prin reducerea cheltuielilor de functionare si obtinerea de venituri prin inchiriere pentru evenimente de scurta durata, catre diferiti parteneri contractuali. In acest sens, inchirierea catre un cult religios, pentru 3 ore saptamanal (duminica dimineata), produce veniturile necesare achitarii utilitatilor", se arata in comunicatul RADEF.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia sa predea cinematografele catre administratia locala pana la data de 3 iulie 2009. Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor catre consiliile locale. In anul 2013, prin decizia 19, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Ordonanta data de Guvern in 2011. Acum, Primaria sectorului 1 se judeca cu RADEF pentru a primi cinematopgrafele din sector.

Cinematografele Favorit si Cinema Gloria, din Bucuresti, au fost transferate deja la administratia locala.

Ministerul Culturii a lansat la inceputul acestui an un concurs pentru recrutarea noilor membri ai Consiliului de Administratie al RADEF - Romania Film, urmand ca dupa numirea acestora sa se puna la punct o strategie de revitalizare a RADEF. Pana acum a existat un consiliu de administratie temporar, care avea raspundere limitata.