Florica Prevenda: SERENITY

Florica Prevenda: SERENITY

Foto: AnnArt Gallery

Galeria AnnArt gazduieste expoziţia personala a artistei Florica Prevenda: Serenity. Este a doua expozitie a artistei la AnnArt care reuneşte un fond de 20 lucrări, tehnică mixtă – pictură şi colaj, si ilustreaza remarcabil tehnica de pictură-asamblaj practicata de artista si care a devenit un trade-mark Prevenda.

Seria a fost realizata de artista in perioada 2009 – 2010, si marcheaza, ca atmosfera, desprinderea de spiritul intens-aspru al seriei Time Regained: in urma unei investigari senine si minutioase a prezentei copilului in viata noastra, Prevenda compune un piesaj de o expresivitate aparte, in tonuri serene de alb si culoare calda, in care ni se releva conditia inocenta a copilului, purtator de inger. Lucrările sunt prezentate în premieră la Bucureşti, după ce în 2011 au fost expuse la Bruxelles.

Seria Serenity este insotita de un catalog, cu un text critic de Adriana Oprea, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Dăruirea pasionată a Floricăi Prevenda în travaliul său de atelier se încorporează în elaborarea materială a picturalităţii inventate: densităţii stratificate, urme colorate în depuneri de relief modelat cu degetele, afânate, toarse, întreţesute, încasetate, decupate. Este o procesualitate „plastică” de interogaţii cu spiritul unui timp ameninţat de reificare şi depersonalizare consumistă. De două decenii, artista dovedeşte o tenacitate exemplară a cercetării pictural-materice pe o problematică ce se adânceşte, ca procedură şi palier conceptual, de la o expoziţie la alta. Speranța stă în candoare şi împrospătarea generațiilor, ne persuadează Prevenda cu mugurii - chipuri pe care-i răsfiră pe simeza primăverii 2016. (Aurelia Mocanu, critic de artă)

Expoziția este inclusă în programul Week-end-ul Galeriilor, când, pe 23 aprilie, va avea loc un eveniment special Artist Talk & Candy, în care artista poartă o conversație cu publicul WEG, moderată de Gabriela Massaci, directorul galeriei AnnArt.

Florica Prevenda este unul dintre cei mai inovatori artiști români din sfera picturii contemporane. Formată la Iași înainte de 1989, apoi profesor asociat al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti între 1993 şi1997, artista s-a afirmat pe plan internațional, cu expoziţii personale și de grup, în Belgia, Germania, Polonia, Canada, Spania, Marea Britanie, Israel, Italia, Olanda, SUA. Printre cele mai notabile solo show-uri se numără cele de la Muzeul Brukenthal Sibiu, 2013, Muzeul Naţional de Artă din Cluj, 2011, M.I.A. One Woman Show la Milano, 2007, şi de la galerii olandeze în 2000, 2002 şi 2004. Florica Prevenda lucrează desen, pictură, colaj, obiect, asamblaj, în juxtapuneri expresive de forme şi materiale și serii conceptuale care problematizează identitatea individului în context contemporan: globalizare, uniformizare, spaţiul virtual şi generalizarea comunicării mediate tehnologic. Are în palmares: Premiul UAP în 1986 şi 1992, Marele Premiu pentru pictură de la Chişinău, 2003, Ordinul cultural în 2005 şi Premiul de onoare 2011 la Nowy Sacz, Polonia. In noiembrie 2015, artista a primit Premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru Pictura. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi New York, iar din 2014 este reprezentată de galeria AnnArt, unde a avut două expoziții personale, Facelook (2014) - itinerată apoi la Muzeul de Artă din Timișoara şi artZoom: Florica Prevenda [Pre-Departure], dar şi participarea la două expoziții de grup.

Expoziţia este deschisă pentru public pană marti, 7 iunie 2016. Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.