Premierul Dacian Ciolos l-a revocat marti pe Vlad Alexandrescu din functia de ministru al Culturii, potrivit unui comunicat emis de Guvern. In locul lui Vlad Alexandrescu, premierul a propus-o pe Corina Suteu, in prezent secretar de stat in Ministerul Culturii si fost director al ICR New York in perioada in care Institutul Cultural Roman era condus de Horia Roman Patapievici.

Vlad AlexandrescuFoto: Facebook - Vlad Alexandrescu

"Asa cum am anuntat saptamana trecuta, am decis astazi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din functia de ministru al Culturii. De asemenea, am trimis astazi domnului presedinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea in functia de ministru al Culturii a doamnei Corina Suteu, in dorinta de a continua procesul de reforma", a declarat Dacian Ciolos.

Marti seara este anuntat un nou miting de sustinere a lui Vlad Alexandrescu, in Piata Victoriei.

Dacian Ciolos a postat pe pagina de Facebook un mesaj in care explica motivele demiterii lui Vlad Alexandrescu si asteptarile pe care le are de la noul ministru al Culturii.

"Nu am sa revin asupra acestei demiteri, pentru ca modul in care un ministru opereaza si reactioneaza intr-o situatie de criza cum este cea de la Opera din Bucuresti este decisiv pentru capacitatea si credibilitatea sa de a-si gestiona domeniul si de a solutiona ulterior situatii similare intr-un mediu profesional cum este cel al culturii. Regret totusi ca am ajuns aici si mai ales regret modul in care domnul Alexandrescu a inteles sa-si incheie mandatul. Dar tin sa-i multumesc pentru initiativele bune pe care le-a avut in acest Guvern si doresc sa confirm interesul si determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Suteu, pe care o cunosc de mai multa vreme si care a lucrat la programul de reforme al Ministerului Culturii.

Voi cere noului ministru sa se gandeasca rapid la un cadru legislativ care sa permita unor institutii cum este Opera Nationala sa combine abordarea de repertoriu cu cea de program si sa se deschida spre colaborari internationale, oferind si valorilor din Romania un statut social si financiar echilibrat in raport cu calitatea muncii lor.

Vom continua cu initiativele de subscriptie publica pentru Cumintenia Pamantului, proiect pe care l-am sustinut activ inca din momentul in care guvernul a decis sa invoce dreptul de preemptiune.

Doresc sa fiu foarte clar: prin decizia pe care am sustinut-o la sfarsitul anului trecut, Rosia Montana a devenit un sit de patrimoniu UNESCO de categoria A si asa va ramane. Asa cum i-am spus si domnului Alexandrescu atunci cand a luat aceasta decizie, trebuie sa mergem mai departe de aceasta protectie si sa oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare.

Imediat dupa alegerile locale intentionam sa venim cu cateva idei in acest sens.Pe de alta parte, reformele in domeniul patrimoniului, a cinematografiei, vor fi continuate", a scris Ciolos pe Facebook.

Vlad Alexandrescu a anuntat marti ca nu isi mai da demisia si ca asteapta sa fie revocat din functia de ministru al Culturii, potrivit Digi24.

"Asteptam numirea propunerea pentru noul ministru al Culturii, eu cred ca am facut tot ce puteam mai bine, sunt foarte constient ca am demarat o primavara cultutrala", a declarat Alexandrescu.

El a spus de mai multe ori a "este mandru" de realizarile mandatului sau, mentionand faptul ca a "imprietenit sectorul independent cu institutiile publice de cultura, mecanismul de achizitie a operelor de arta folosit pentru Cumintenia Pamantului si proiectul unei noi sali de concerte.

"Toate acestea vor fi in sarcina noului ministru", a adaugat el.

Acesta isi daduse demisia miercurea trecuta prin intermediul unei scrisori deschise in care acuza fortele "retrograde, ostile schimbarii". Dacian Ciolos i-a cerut ministrului culturii, VladAlexandrescu, sa-si dea demisia, solicitarea venind in contextul scandalului de la Opera Nationala.

Ulterior, vineri, Alexandrescu a spus ca a convenit cu premierul sa nu-si depuna demisia inainte de Paste.

Sambata, pe Facebook, Dacian Ciolos a anuntat ca marti va trimite presedintelui revocarea din functie si a spus ca "e pacat ca dl Alexandrescu a ales sa termine in acest fel"

Alexandrescu a trimis o scrisoare catre Grupul pentru Dialog Social in care acuza ca a deranjat in Guvern grupuri de interese, publicata sambata de Digi24.ro.

Vlad Alexandrescu spune ca, atunci cand s-a pronuntat pentru retragerea titlurilor de doctor obtinute prin plagiat, si-a atras adversitatea colegilor din Executiv vizati si ca au fost incercari de intimidare directa in cazuri precum Rosia Montana, Cathedral Plaza sau darmarea casei Nanu-Muscel de langa ASE.

Aproximativ 300 de persoane au participat, miercurea trecuta, incepand cu ora 17.00, la un protest de sustinere a ministrului demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Participantii la protest au scandat: "Vlad, nu uita! Noi suntem de partea ta!", "Vlad, Cultura! Toba impostura!", "Vrem Cultura! Nu cianura!", "Jos Caramitru!" si au purtat pancarte pe care scria: "# Vlad ramane!"; "I love Vlad"; "Respect - Vlad. Rusine Plagiatorilor! Ciolos ai gresit!".

Premierul Dacian Ciolos, aflat miercuri seara in mijlocul protestatarilor, a declarat ca modul in care au fost conduse negocierile la Opera Nationala din Bucuresti i-au creat lui Vlad Alexandrescu "o slabiciune".

"Eu am avut o discutie cu el de dimineata si el e constient de asta. Modul cum au fost conduse negocierile la Opera, faptul ca deja de doua saptamani se tot numesc si demit directori si, in continuare, ramane acolo tensiune ii creeaza o slabiciune lui ca ministru", a spus Ciolos.