Aproximativ 60 de masini de epoca vor participa, in perioada 13-15 mai, la Parada Vehiculelor Istorice de la Targu Mures, dintre care circa 25 la concursul de frumusete si in jur de 40 la Raliul de Regularitate, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, presedintele Comisiei Sportive Retromobil Romania, Georgios Ladopoulos, potrivit Agerpres.

El a aratat ca raliul de la Targu Mures face parte din etapa a doua a Campionatului Raliurilor de Regularitate pentru vehicule istorice, se desfasoara dupa regulamentul FIVA si va avea participare internationala.

Tema etapei va fi vizitarea castelelor si monumentelor istorice, pe traseu fiind cuprinse doua castele si Cetatea Medievala din Targu Mures. Traseul va avea o distanta de aproximativ 300 kilometri care va fi parcursa in doua zile.

"La raliul de regularitate nu trebuie sa spargi viteza, este un raliu mai degraba de relaxare si strategie si de implicare cerebrala in sensul ca necesita multe calcule, multa precizie. Pe partea de concurs de eleganta evident ca vor fi jurizate cele mai frumoase masini si cea mai frumoasa va lua locul I", a aratat Georgios Ladopoulos.

Presedinte Retromobil Romania, Bogdan Coconoiu, a subliniat ca in tara noastra, pana in acest moment, sunt omologate aproximativ 3.000 de masini de epoca, numar considerat mic comparativ cu alte state. Motivul existentei unui numar atat de mic de masini este si dificultatea de a intretine o masina istorica.

"Pericolul cel mai mare este ca oamenii care mai fac aceste meserii legate de restaurarea autovehiculelor sunt oameni in varsta. Masinile din zilele noastre nu vor ajunge istorice niciodata pentru ca ele sunt formate in cea mai mare parte din plastic, o bara data jos de pe o masina noua nu mai recunosti jumatate din bord. Discutam aici de meseriasi in tapiterie, discutam de specialisti in reconstruirea unor piese cum ar fi radiatoarele si in aceasta zona exista traditie", a subliniat Bogdan Coconoiu.

Pentru asigurarea viitorilor specialisti in restaurarea masinilor istorice, insa si pentru pregatirea viitorilor oameni calificati pentru meseriile tehnice, primarul din Targu Mures, Dorin Florea, a anuntat in cadrul conferintei de presa ca la Parada Vehiculelor Istorice va avea loc si Targul Scolilor de Arte si Meserii "pentru a atrage atentia celor tineri asupra unui domeniu care sufera din lipsa de specialisti, restaurarea masinilor de epoca".

Dorin Florea a spus ca aceasta actiune face parte din proiectul de revitalizare a scolilor de arte si meserii initiat de municipalitate, un proiect pentru care se urmareste accesarea de fonduri europene.

"Eu o vad ca pe o provocare in tot ceea ce vom face legat de scolile de arte si meserii si am marele noroc ca Inspectoratul Scolar Judetean Mures si scoala se implica. Locatiile le avem, sunt puse la punct ca sa putem obtine cati mai multi bani pentru dotarea lor din fonduri europene, internatele le avem, deci proiectul nostru va avea un caracter regional si chiar national, international", a sustinut Dorin Florea.

Parada Masinilor Istorice va avea loc in Cetatea Medievala din municipiu in perioada 13-15 mai si este organizata de Retromobil Club Romania, Classic Car Club Mures si Gentlemens Club Targu Mures, in colaborare cu Primaria Targu Mures si Consiliul Judetean Mures.