Muzeul Nicolae Minovici se redeschide dupa 12 ani in care a fost reabilitat si consolidat. Redeschiderea muzeului va fi marcata de vernisajul expozitiei dedicată fraților Minovici și istoriei medicinei în București, în data de 18 mai.

Muzeu Nicolae MinoviciFoto: Muzeu Nicolae Minovici

Muzeul doctorului Nicolae Minovici, primul muzeu bucureştean de artă populară, a fost deschis pentru public în anul 1906, in vila dr.Nicolae Minovici una dintre primele construcţii în stil neoromânesc din Bucureşti, ridicată între anii 1905-1906.

Vila era înconjurată de o splendidă grădină în stil 1900 la care şi-a adus aportul şi sculptorul decorativ Wilhelm August von Becker, între anii 1911-1913. În continuarea acesteia, se afla “o fermă destinată culturii pomilor fructiferi, plantelor şi creşterii păsărilor”. În anul 1937 Nicolae Minovici a donat colecţia sa alături de proprietatea aferentă, Comunei Bucureştilor.

Colecţia Muzeului de artă populară Dr. Nicolae Minovici a fost realizată treptat, prin achiziţiile donatorului, între anii 1900-1941. Cele mai numeroase obiecte sunt costumele de port din regiunile Suceava, Ilfov-Vlaşca, Argeş; ţesături din Oltenia. Ceramica reprezintă toate zonele etnografice ale României de azi însă şi centre de olărit dispărute precum Bîrsa (Arad) sau Sf.Troiţă (Bucureşti-strada Popa Savu). Colecţia mai cuprinde icoane pe sticlă din Ardeal; piese vestimentare şi accesorii; ouă încondeiate, adunate din întreaga ţară, dar şi lucrări ale artei interbelice semnate Eustaţiu Stoenescu, Arthur Verona, Bednarik, Costin Petrescu etc. Muzeul de Artă Populară Dr.Nicolae Minovici are o vechime de peste o sută de ani (1905) şi reprezintă un etalon al muzeografiei memorialistice pentru spaţiul urban.