Un protest de sustinere a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, este anuntat pentru miercuri seara, incepand cu ora 19.00, in fata Guvernului, in acest sens fiind anuntat un protest pe Facebook. "Demiterea ministrului Vlad Alexandrescu din functia de ministru al Culturii ar fi o greseala uriasa pe care premierul Ciolos ar face-o", se arata in anuntul evenimentului. Premierul Dacian Ciolos i-a cerut lui Vlad Alexandrescu sa-si dea demisia, solicitarea venind in contextul scandalului de la Opera Nationala, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Protest de sustinere a ministrului demisionar Vlad AlexandrescuFoto: Hotnews

UPDATE 20.10 Cateva zeci de persoane s-au adunat in fata Guvernului pentru sustinerea lui Vlad Alexandrescu

Anuntul postat pe Facebook:

Demiterea ministrului,Vlad Alexandrescu,din functia de ministru al Culturii ar fi o greseala uriasa pe care premierul Ciolos ar face-o, se arata in anuntul evenimentului.

Sintetizam principalele activitati initiate de dl Vlad Alexandrescu, care a demonstrat in cel mai scurt timp ca alaturi de o echipa competenta poate redefini cultura romaneasca, aducand-o la nivel de factor conditional pentru o dezvoltare armonioasa si sustenabila a acestei societati:

* Transparentizarea si deschiderea catre consultare publica a activitatii Ministerului Culturii

* Reforma interna a ministerului si a serviciilor deconcentrate ale acestuia

* Sustinerea interesului public in promovarea si protectia operelor de arta de importanta nationala

* Infiintarea platformei Cultura Vie pentru elaborarea si includerea sectoarelor culturale independente in planificarea strategiei culturale a Romaniei pentru perioada 2016-2020

* Infiintarea si coordonarea grupului de lucru pentru Codul Patrimoniului in vederea armonizarii si actualizarii legislatiei care priveste tutela patrimoniului cultural, sub toate formele sale

* Sustinerea proiectelor de protectie a patrimoniului cultural de care ministrii precedenti s-au dezis, precum Rosia Montana, clasand intregul sit ca monument de importanta nationala si marcand includerea in lista UNESCO

* Respingerea ferma a interventiilor invazive asupra monumentelor istorice

* Dialog permanent si intalniri directe cu societatea civila si organizatiile culturale

* Sustinerea, promovarea si consolidarea sectorului industriilor culturale si creative

* Formarea de noi proiecte de finantare a activitatilor culturale precum CultIN sau ACCES ca instrumente de dezvoltare

* Atribuirea prin concurs si criterii de performanta a posturilor de conducere a institutiilor publice de cultura, intrerupand astfel, in multe cazuri, lunga serie de interimate

* Interventii pe procese legislative care afecteaza protectia patrimoniului cultural, luari de pozitie in Parlament

* Mentinerea unui dialog deschis si relevant cu ministerele si institutiile statului

Protest Vlad Alexandrescu

Protest Vlad Alexandrescu

Foto: Hotnews

Tot miercuri, incepand cu ora 19.00, s-a anuntat inca un protest de sustinere a ministrului Culturii - Je suis Vlad.

"Vlad Alexandrescu a inteles ca vine dupa Colectiv. Dupa Rosia Montana. Dupa dezastrul de ipocrizie si impotenta din spatiul public. E ministrul nostru. L-am adoptat. Il vrem inapoi. Inapoi!", se arata in anuntul evenimentului.

In paralel, a aparut si o petitie "Mentinerea in functia de Ministru al Culturii pe Vlad Alexandrescu", semnata in cateva minute circa 100 de persoane.

Continutul petitiei

La cererea Primului-Ministru, Dacian Ciolos, pe fondul scandalului de la Opera Romana si a presiunii venite din partea lui Ion Caramitru si a UNITER, Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu si-a depus demisia.

Cu toate astea a fost singurul Ministru al Culturii, acre in scurtul sau mandat a dat dovada ca are o viziune clara, de durata si pertinenta asupra culturii romanesti.

De exemplu, a fost singurul Ministru al Culturii care a sustinut in primul rand existenta si importanta sectorului independent pe langa cel institutionalizat.

Afirma intr-un interviu: "unii dintre managerii institutiilor de cultura considera, de pilda, ca cei din sectorul independent ar fi doar "un grup de someri", o chestiune pe care eu o consider inacceptabila si care ar trebui revizuita din adanc."

Cerem pe aceasta cale mentinerea in functia de Ministru al Culturii pe Vlad Alexandrescu.