Soprana Angela Gheorghiu a ratat intrarea in actul III din "Tosca" de Puccini, spectacol desfasurat sambata seara pe scena Operei de Stat din Viena, lasandu-l pe partenerul ei, faimosul tenor Jonas Kaufmann, sa o astepte minute bune si sa insereze in textul lucrarii "Non abbiamo il soprano" ("Nu avem soprana") inainte de a cere scuze publicului, scrie New York Times. Publicatia americana se intreaba daca a fost un "moment de diva" sau o "incurcatura inocenta".

Jonas Kaufmann, asteptand-o pe Angela GheorghiuFoto: Captura YouTube

"Nu avem soprana", a cantat Kaufmann, pe acorduri asemanatoare cu cele ale lucrarii lui Puccini, inainte ca orchestra sa se opreasca. Kaufmann si-a iesit apoi din rol, adresandu-se direct publicului si cerand scuze in germana pentru disiparea farmecului. Opera a fost reluata imediat, iar Angela Gheorghiu a intrat pe scena.

Contextul momentului este interesant. Jonas Kaufman a fost puternic aplaudat intr-o punere in scena anterioara cand a repetat aria "E lucevan le stelle", un moment rar pentru public. Angela Gheorghiu a indicat cu alte ocazii ca dezaproba astfel de momente. Or sambata seara, soprana l-a lasat singur pe scena pe Kaufmann imediat dupa ce acesta a repetat aria.

Andre Comploi, un purtator de cuvant al Operei din Viena, a declarat, intr-un email, ca nu pare sa fi fost o miscare intentionata. Comploi a aratat ca Angela Gheorghiu si-a dat seama ca tenorul va repeta aria, asa ca s-a intors in culise. Confuzia, sustine reprezentantul operei, vine din faptul ca nu a existat pauza pentru aplauze, cum se intamplase anterior, iar din acest motiv soprana a intarziat sa apara pe scena.

Reprezentantii Angelei Gheorghiu nu au transmis o pozitie cu privire la incident, precizeaza NY Times.

"Doamna Gheorghiu a fost acuzata in trecut de comportament de primadona. Intr-o ocazie, a refuzat sa poarte o peruca blonda pentru interpretarea rolului Micaela din opera 'Carmen' de Bizet, produsa de Franco Zeffirelli, in timpul turneului Operei Metropolitane in Japonia. Asta l-a determinat pe Joseph Volpe, care era la acea data managerul general al companiei, sa ii spuna ca 'peruca urca pe scena, cu sau fara tine'. La urmatorul spectacol, peruca a urcat fara ea. Insa in urmatoarele spectacole au aparut atat ea, cat si peruca", incheie New York Times.