Peste 200 de angajati ai Operei Romane s-au adunat miercuri in Sala Mare a Operei si au cerut demisia Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, dupa ce acesta a anuntat ca George Calin se intoarce la Opera si va asigura interimatul timp de 3 luni, iar apoi postul de director va fi ocupat de "un nou manager de talie internationala". Acestia s-au solidarizat cu Vlad Conta si Tiberiu Soare, numiti de ministrul Culturii la conducerea Operei in urma cu cateva zile si destituiti marti, dupa ce Alina Cojocaru si Johan Kobborg au fost inlaturati de la Opera. Protestatarii au spus ca vor boicota desfasurarea spectacolului "Falstaff", programat pentru ora 19:00 in Sala Mare a ONB daca Ministrul Culturii nu vine sa vorbeasca cu ei.

Protest ONBFoto: Hotnews

Video - Protest ONB

Evenimentul de protest a fost anuntat inca de marti pe Facebook. "Ministrul Vlad Alexandrescu a transmis printr-un comunicat oficial pe pagina dumnealui de Facebook, faptul ca maine va veni sa instiinteze angajatii ONB solutia agreata de toate partile implicate, fara sa fi avut in prealabil o sesiune de dialoguri cu angajatii ONB. Noi nu dorim sa ni se impuna directori! Ii sustinem in continuare pe cei doi directori care au fost numiti in intervalul 4.04 - 19.04.'16, maestrii Vladimir Conta si Tiberiu-Ionut Soare. Dorim sa ramanem TEATRU DE REPERTORIU si nu teatru de proiect! Dorim sa avem o conducere alcatuita din profesionisti, din OAMENI DE TEATRU DE OPERA! Nu suntem de acord cu nerespectarea art.16 din Constitutia Romaniei, in care o persoana care nu are cetatenia romana, sa poata ocupa un post de director general intr-o institutie de stat. Nu sustinem atitudinile xenofobe, ci doar respectarea art. 16 din Constitutia Romaniei", scrie in anuntul evenimentului.

Incepand cu ora 14.30, peste 200 de persoane s-au adunat in sala de spectacole. Printre participanti s-au regasit dirijorii Vlad Conta, dirijorul Tiberiu Soare si soprana Irina Iordachescu. Dan Tomulescu, sef compartiment orchestra, a citit o scrisoare prin care l-a intrebat pe Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, daca "este respectat articolul 3, litera b din anexa H.G. 286/2011, potrivit caruia persoanele care acced prin concurs in functii de conducere ale institutiilor bugetare din Romania au obligatia de a cunoaste limba romana scris si vorbit" si daca tot personalul respecta legea si si-a depus pe site declaratiile de avere si interese.

In plus, acesta a intrebat de ce Ministrul Culturii l-a impus din nou la conducerea interimara a operei pe George Calin pe care l-a eliberat din functie ca urmare a controlului Curtii de Conturi. Tomescu l-a intrebat pe ministru daca realizeaza ca ii supune pe angajatii Operei "unei mari umilinte atat din punct de vedere profesional cat si moral".

Si soprana Irina Iordachescu a cerut ministrului Culturii sa spuna motivele demiterii lui George Calin si motivele repunerii in functie a acestuia in ciuda raportului Curtii de Conturi care a aratat mai multe nereguli.

Angajatii Operei au spus ca s-au adunat in sala pentru a discuta cu Ministrul Culturii. Ministrul a anuntat ca se va intalni miercuri cu angajatii Operei, apoi nu a mai venit si a comunicat pe Facebook si in presa masurile pe care le va lua. Astfel, se urmareste o solutie in doua etape, si anume un interimat de 3 luni, sub conducerea lui George Calin cu parteneriatul Ministerului Culturii -perioada in care se va urmari si reintegrarea lui Johan Kobborg si a Alinei Cojocaru-, urmat de numirea unui nou manager de talie internationala.

Tiberiu Soare, demis din functia de director adjunct interimar de ministrul Culturii, a fost primit cu aplauze, a urcat pe scena Operei si a rapuns intrebarilor jurnalistilor referitor la ultimele evenimente.

"Am fost numit ca interimar la conducerea Operei. Nu ma intereseaza functiile de conducere. Este o problema legat de prezenta domnului Johan Kobborg in acea functie pe care dansul si-o arogase, de director artistic balet. Repet, acea functie nu exista. Domnul Kobborg nu isi putea aroga aceasta functie fara concurs. Aceasta este doar una dintre problemele grave, multe, care macina aceasta institutie", a declarat Tiberiu Soare. Intrebat de presa daca nu exista un conflict de interese in faptul ca sotia sa lucreaza la Opera, Tiberiu Soare a spus ca aceasta este prim-balerina si ca este intr-o functie de executie, nu de conducere si nu exista un conflict de interese.

Si Angela Gheorghiu a postat pe Facebook un mesaj de solidaritate cu angajatii Operei care au protestat impotriva lui Vlad Alexandrescu si Johan Kobborg.

"Sunt, pentru a nu stiu cata oara in ultimele saptamani, stupefiata, intristata si revoltata de desfasurarea de forte a celor care isi doresc cu orice pret sa puna mana pe ONB, rastalmacind adevarul si folosind cele mai josnice mijloace de a manipula informatii, opinii, presa, public", a spus aceasta.

Aceasta i-a trimis si o scrisoare ministrului Culturii: "Trebuie sa spuneti ca dati sansa deopotriva artistilor de toate nationalitatile sa fie angajati. Ceea ce a facut Alina Cojocaru in fata Operei este incalificabil! Sa ceara balerinilor sa demisioneze daca si partenerul sau, Johan Kobborg isi va da demisia, doar pt ca acesta a fost lovit in orgoliu sau pentru ca se aflase ca se erija in cineva ce nu este, adica director la balet?! Sa ne concentram un pic, macar. Acest gest este jenant din partea unei artiste. Va lasati influentat de un balerin, care va pune conditii ca va pleca dintr -o institutie unde a facut ilegalitati, daca nu il aduceti inapoi pe acela pe care l-ati destituit din functia de director, tocmai pentru fraude??!!"

Informatie de context

Reamintim ca directorul artistic Johann Kobborg a fost inlaturat de la Opera in urma unui blitk-krieg al directorului Tiberiu Soare, sub privirile ingaduitoare al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Kobborg, numit coordonator al baletului operei in 2013, a demisionat, in urma unui conflict cu dirijorul Tiberiu Soare, care este din 4 aprilie director interimar al Operei Nationale Bucuresti. Ulterior, balerina Alina Cojocaru si alti balerini straini au fost huiduiti de angajati romani ai Operei, care au strigat "Afara cu strainii din tara!".

Acestia au reclamat faptul ca majoritatea dansatorilor cu care colaboreaza Johan Kobborg sunt straini, iar acestia sunt platiti cu salarii mult mai mari decat artistii autohtoni.

Contestatarii lui Johan Kobborg, actuali dar si fosti angajati ai Operei, s-au plans inclusiv faptul ca atat Kobborg, cat si balerinii straini vorbesc in limba engleza.