Între 20 și 24 aprilie, la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, este programată o serie de evenimente excepționale, dedicate unor mari creatori, dar și trei concerte și un spectacol de operă transmise în direct de pe scene de prim rang ale vieții muzicale internaționale.

Ziua Yehudi Menuhin

Vineri, 22 aprilie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți muzicieni ai secolului XX, violonistul, dirijorul, profesorul Yehudi Menuhin, cel mai cunoscut și iubit dintre discipolii lui George Enescu. De altfel, Yehudi Menuhin a avut o importantă influență în impunerea creației enesciene, a moștenirii enesciene, în general, la nivel internațional, mărturisind în numeroase ocazii despre cât de importantă a fost influența lui George Enescu asupra sa. Yehudi Menuhin a fost în mai multe ocazii oaspete al Festivalului Internațional “George Enescu”, încă de la prima ediție, din 1958.

Unul dintre cei mai importanți violoniști ai secolului XX, Yehudi Menuhin a interpretat nu numai muzică clasică, ci și jazz și muzică tradițională, înregistrările realizate alături de Stephane Grappelli, respectiv, Ravi Shankar, rămânând legendare.

O generoasă selecție din discografia violonistului și dirijorului Yehudi Menuhin, poate fi ascultată la Radio România Muzical în cadrul Zilei Yehudi Menuhin, vineri, 22 aprilie, între orele 10.00 și 15.30, în cadrul emisiunii în două părți realizate de Irina Cristina Vasilescu și Andreea Chiselev.

În aceeași zi de 22 aprilie, la Radio România Muzical este programat de la ora 15.30 și un concert din cadrul Festivalului Yehudi Menuhin de la Gstaad – Elveția, locul unde Menuhin însuși a locuit începând cu anul 1957. Din cadrul acestui festival care aduce în contemporaneitate reverberația unui mare talent poate fi ascultat un concert cameral ce a avut loc în 2015, susținut de violoncelista Sol Gabetta și pianistul Jean Yves Thibaudet. Emisiunea “Concerte de 5 stele” este prezentată de Ana Voinescu.

Tot despre Menuhin și moștenirea sa este vorba și în emisiunea “Music box”, programată duminică, 24 aprilie, de la ora 13.05, când poate fi (re)ascultat discul “A tribute to Yehudi Menuhin” semnat de violonistul britanic Daniel Hope, un fost elev al lui Yehudi Menuhin și ultimul interpret care a apărut în concert alături de Menuhin, înainte de moartea lui (12 martie 1999). Albumul cuprinde piese semnificative pentru relația dintre Menuhin și Hope, dar și piese contemporane dedicate lui Menuhin; audiția este însoțită chiar de comentariile lui Daniel Hope, desprinse dintr-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Muzical. Albumul a fost lansat pe 5 februarie 2016 și a putut fi ascultat în premieră la Radio România Muzical pe 29 februarie 2016. Realizator: Cristina Comandașu.

O dimineață Shakespeare

Sâmbătă, 23 aprilie, se împlinesc 400 ani de la dispariția celui care rămâne cel mai important dramaturg al tuturor timpurilor, un reper pentru lumea literară internațională: William Shakespeare. Piesele sale de teatru, ca și sonetele lui, au inspirat de-a lungul timpului numeroși compozitori.

În 23 aprilie, între orele 7.00 și 10.00, Andreea Chiselev vă invită să descoperiți lumea muzicii născută sub influența lui William Shakespeare: de la renascentiștii Thomas Morley și Robert Johnson, contemporanii lui Shakespeare, la celebre lucrări semnate de Berlioz, Ceaikovski, Prokofiev, Verdi, Mendelssohn; apoi, din nou, la muzica celui mai cunoscut compozitor renascentist englez, John Dowland, readus în contemporaneitate de interpretarea surprinzătoare a starului pop-rock Sting și apoi, la cea mai recentă lucrare contemporană inspirată de sonetele lui Shakespeare – selecțiuni de pe albumul “Take all my loves”, semnat de compozitorul americano-canadian Rufus Wainwright, a cărui lansare este programată pe 22 aprilie 2016.

Un week-end Prokofiev

Pe 23 aprilie se împlinesc și 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX: Serghei Prokofiev. Un nume de referință pentru cultura muzicală rusă, Serghei Prokofiev este autorul unor celebre muzici de balet (printre ele, “Romeo și Julieta” și “Cenușăreasa”), a șapte simfonii, 6 concerte pentru pian, două pentru vioară și trei pentru violoncel și orchestră. Muzica lui Prokofiev, într-un limbaj cu nuanțe moderne, se distinge prin sensibilitate și rafinament, ceea ce ascultătorii Radio România Muzical pot descoperi ascultând cele două ediții ale emisiunii “Grădina de sunete”, difuzate pe 23 și 24 aprilie, de la ora 11.00. Realizator: Gabriel Marica.

Concerte și spectacole, în direct, de pe marile scene ale lumii

Nu mai puțin de patru transmisiuni în direct de pe mari scene internaționale pot fi ascultate săptămâna aceasta la Radio România Muzical.

Miercuri, 20 aprilie, de la ora 21.30, noul director muzical al Festivalului Internațional George Enescu, Vladimir Jurowski, va conduce orchestra al cărei dirijor principal este din 2007, prestigioasa Orchestră a Filarmonicii din Londra. Un program cu lucrări din spațiul francez al finalului de secol XIX și începutul secol XX, solist al orchestrei fiind pianistul spaniol Javier Perianes. Comentează Monica Isăcescu.

Joi, 21 aprilie, de la ora 21.30, din nou, un concert transmis în direct de la Londra, de data aceasta, de la Wigmore Hall, unde se celebrează “100 de ani de cultură irlandeză în Marea Britanie”. Un motiv în plus pentru a asculta acest concert este faptul că un cvartet alcătuit din patru muzicieni români, Cvartetul Contempo, actualmente ansamblu al Radioteleviziunii Irlandeze, va evolua pe scena de la Wigmore Hall. Comentează Anca Ioana Andriescu.

Vineri, 22 aprilie, de la ora 21.00, la Radio România Muzical poate fi ascultat în direct un concert de la Hanovra. Orchestra Radiodifuziunii din Hanovra, reputatul dirijor Andrew Manze și solista, mezzosoprana Janine Baechle, propun o seară Gustav Mahler, cu celebra Simfonie a V-a în prim plan.

Sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 20.00, poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural un spectacol de la Teatrul Metropolitan din New York. O operă inspirată de Shakespeare – “Othello” de Giuseppe Verdi – cu o distribuție “magnifică”, după cum scria un cronicar american: Aleksandr Antonenko – Othello, Zeljko Lucic – Iago și Hibla Gerzmava – Desdemona. Comentează Luminița Arvunescu și invitatul ei, Mihai Canciovici.

Radio România Muzical poate fi ascultat pe frecvențele FM 97.6 și 104.8, online la www.romania-muzical.ro, sau prin aplicațiile pentru IOS și Android. Toate emisiunile au arhivă audio online la adresa www.romania-muzical.ro.