Muzeul National al Literaturii Romane Iasi duce grafica lui Cezar Petrescu la Paris si Lyon

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 18 aprilie 2016, 12:03 Actualitate | Cultură

Grafica lui Cezar Petrescu la Lyon
Foto: Afis
Muzeul Național al Literaturii Române Iași expune în Franța o parte din lucrările de grafică ale lui Cezar Petrescu, în perioada 18 - 30 aprilie 2016. Evenimentul este prilejuit de publicarea romanului „Calea Victoriei”  de Cezar Petrescu la editura pariziană Non Lieu, în traducerea lui Jean-Louis Courriol. Vernisajul expoziției de la Paris va avea loc luni, 18 aprilie 2016, cu începere de la ora 18:30, la sediul Institutului Cultural Român Paris (1 rue de l`Exposition 75007). Evenimentul va avea loc în prezența editorului Michel Carassou și a traducătorului Jean-Louis Courriol, precum și a reprezentanților MNLR Iași.
   
Expoziția de la Lyon va fi vernisată luni, 19 aprilie 2016, cu începere de la ora 18:30, la sediul Primăriei din Lyon (2 Rue d'Enghien 69002). La vernisaj vor participa Denis Broliquier, primarul arondisementului 2 al orașului Lyon, Maryll Guilloteau, delegat al culturii și al patrimoniului, alături de excelența sa, doamna Gabriela Dancau, consulul general al României la Lyon.

Lucrările expuse în cadrul expozițiilor completează personalitatea scriitorului și valorifică o latură mai puțin cunoscută a lui Cezar Petrescu, cea de grafician. Expoziţia include numeroase lucrări de grafică ale lui Cezar Petrescu din patrimoniul MNLR Iași: portrete feminine, masculine şi de grup, imaginile din profil fiind preferatele autorului. Majoritatea lucrărilor sunt realizate în tuș și creion negru, autorul utilizând uneori și alte culori precum roșu sau albastru. Cele mai multe dintre ele nu sunt semnate și nici datate. Un indiciu important îl constituie faptul că unele portrete sau grupuri de portrete sunt realizate pe foi cu antetul ziarelor ,,România” și ,,Gândirea”, făcând trimitere la perioadele în care autorul era la conducerea acestor publicații.

Expozițiile dedicate lucrărilor de grafică ale lui Cezar Petrescu, curatoriate de Andreea Tacu, sunt realizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Paris, asociația franco – română ,,Maison de la Roumanie et de la Moldavie en Rhȏne-Alpes-Auvergne” care funcționează pe lângă Consulatul General al României la Lyon, și Primăria din Lyon.

„Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu” este a treia expoziție itinerată internațional de către MNLR Iași, după „Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti“ ce a călătorit la Paris, Alicante și Castellón de la Plana (Spania) și „Copilăria părinților noștri”, expusă la Istanbul.

În luna octombrie 2015, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), MNLR Iași a inaugurat un punct muzeal dedicat scriitorului Cezar Petrescu la Cotnari.


Citeste mai multe despre   


VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si Startup Cafe, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
  • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
  • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
  • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

317 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri