Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, a anuntat, sambata, printr-o postare pe Facebook ca dansatorul si coregraful Johan Kobborg a acceptat postul de director artistic al Baletului Operei Nationale Bucuresti. Ministrul a adaugat ca din actuala conducere a institutiei mai fac parte Vlad Conta si Tiberiu Soare.

Alina Cojocaru si Johan KobborgFoto: Opera Nationala Bucuresti

"Ma bucur sa aflu ca Johan Kobborg a acceptat postul de director artistic al Baletului Operei Nationale din Bucuresti. Acum sunt sigur ca Opera are la conducere pe cei mai buni profesionisti. Vlad Conta, Tiberiu Soare, Johan Kobborg. Mult succes tuturor!", a afirmat ministrul Culturii.

Anuntul vine dupa o saptamana de discutii aprinse care au avut in centru ONB si pe Johan Kobborg.

Amintim ca dansatorul si coregraful Johan Kobborg a anuntat, marti, pe Facebook ca a fost indepartat din postul pe care il ocupa exprimand pe pagina de socializare Facebook: "Cu inima grea, am aflat ca numele meu a fost sters ca director artistic al companiei ONB. Nu simt nimic altceva decat dragoste pentru dansatori. Voi visa la o zi in care sa ma intorc si sa termin ceea ce noi am inceput. Imi pare rau, dansatori, ca nu am reusit sa v-o spun personal. Fiti puternici, voi toti cei frumosi".

Conducerea ONB a informat, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca nu intentioneaza sa renunte la serviciile lui Johan Kobborg.

Schimbarea ce a intervenit pe site-ul oficial al Operei Nationale Bucuresti are la baza faptul ca titulatura de "Director Artistic Balet" nu este prevazuta in schema institutiei, Johan Kobborg figurand ca balerin angajat si detinand, conform unui contract de colaborare, si unele atributii de coordonare in cadrul Departamentului Balet al Operei Nationale Bucuresti, se mai arata in acelasi comunicat de presa al institutiei.

Referitor la nemultumirile balerinilor dupa decizia privita drept o retrogradare in functie a lui Johan Kobborg, directorul Operei Nationale a declarat ca a discutat cu acestia si a lamurit situatia:

"Asta este cu totul altceva, este o chestiune interna, am fost, m-am intalnit cu ei, am vorbit, le-am raspuns la toate intrebarile, caut sa actionez in principiul celei mai depline transparente. Evident ca am fost si s-a dovedit in urma discutiei ca orice presiune era, de fapt, fals creata de catre anumiti oameni care aveau interese sa agite putin spiritele. Lucrurile astea evident au trebuit demontate, ca in cazul fiecarui colectiv, zvonurile pot sa faca foarte mult rau. Tocmai de aia am si vrut sa ma intalnesc cu ei fata in fata, am fost in sala de balet si am stat de vorba cu ei peste o ora, explicandu-le situatia din punct de vedere legal si al regulilor dupa care functioneaza ONB. Avem un regulament de organizare si functionare si niste legi, asa functionam noi ca institutie publica".

Balerina Alina Cojocaru a anuntat miercuri seara, pe Twitter, ca nu va mai dansa in spectacolul "Manon" programat pentru duminica, 10 aprilie, in contextul in care balerinul si coregraful Johan Kobborg nu mai este directorul artistic al ONB.

"Voi continua sa dansez numai sub conducerea care a facut posibila existenta acestui balet spre incantarea publicului nostru cu @KOBBORG drept liderul nostru!!" ("I will be performing ONLY under the management that made this ballet happen for our audience to enjoy, with @KOBBORG as our leader!!"), a scris Alina Cojocaru pe Twitter.

Kobborg a revenit joi cu un mesaj postat pe contul sau de pe reteaua de socializare Facebook anuntand ca nu va ceda in lupta cu actuala conducere a ONB: "Viata nu inseamna hartii, ci adevaruri. In decembrie 2013, am acceptat aceasta responsabilitate pentru ca m-am indragostit de acest loc. M-am indragostit de entuziasmul, de dorinta aproape tangibila, o dorinta capabila sa mute muntii din loc si sa infaptuiasca lucruri bune pentru aceasta tara. Nicio bariera, cerul era limita in acest demers inspirat, artistic si creativ. ONB a avut un start minunat, cunosc atat de multi oameni care s-au indragostit de energia acestui loc. ONB era unica. Un caz curios de libertate artistica, nealterata de forte din afara. Autentic pentru sine insusi si autentic pentru noi. In ciuda a ceea ce scriu ziarele, am avut responsabilitatea, singura responsabilitate ca tot ceea ce reprezentam pe scena si munca aflata in spatele ei sa fie adus publicului. Am fost responsabil si inca sunt pentru viitorul dansatorilor, pentru viitorul baletului in Romania. Ca sa fie clar, interventia mea nu este legata de veche pozitie de conducere. Nu imi pasa deloc de aceasta. Am fost intotdeauna JK pentru oamenii mei. Am invatat de la voi, oameni ai acestei tari sa iau atitudine si sa raman ferm pe pozitie. Si voi face acest lucru in continuare in fata a ceea ce stiu ca va reprezenta o intoarcere in trecut, cand aceasta companie era condusa de teama si teroare si cand toat ceea ce era bun si adevarat in ea lipsea. Stiu faptul ca actuala conducere va face fix acest lucru. Pot suporta umilirea mea publica, dar nu ii pot privi distrugand credinta atator oameni frumosi. Nu as fi luat pozitie daca aveam cea mai mica dovada ca actuala conducere va proteja ceea ce am obtinut. Asa ca intentionez sa fac tocmai asta: Sa raman fidel mie si fidel voua! Va iubesc pentru tot sprijinul vostru!"

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a transmis, vineri seara, prin intermediul unui mesaj pe Facebook, faptul ca a decis de comun acord cu dirijorul Tiberiu Soare ca acesta sa nu mai ocupe functia de director general interimar al Operei Nationale Bucuresti (ONB), anuntand, totodata, ca i-a propus lui Johan Kobborg sa ocupe un post nou creat de director artistic al baletului Operei Nationale Bucuresti.

"In situatia creata la Opera Nationala din Bucuresti, care a cunoscut o escaladare nedorita in ultimele zile, dl. Tiberiu Soare a convenit impreuna cu mine sa se retraga din postul de director general interimar, acceptand postul de director adjunct. L-am rugat pe dl. Vlad Conta, in care am de asemenea mare incredere, sa preia postul de director general interimar al Operei Nationale din Bucuresti. I-am propus d-lui Johan Kobborg sa ocupe un post nou creat de director artistic al baletului ONB", a aratat ministrul.