Scriitorul roman Claudiu M. Florian a castigat Premiul Uniunii Europene pentru literatura pentru anul 2016

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 6 aprilie 2016, 13:27 Actualitate | Cultură

Premiul UE pentru literatura
Foto: Comisia Europeana
Scriitorul roman Claudiu M. Florian a fost desemnat marti, laureat al Premiului Uniunii Europene pentru literatura pentru anul 2016. El a fost premiat pentru cartea "Varstele jocului. Strada cetatii", publicata de editura Cartea Romaneasca, in anul 2012, informeaza Comisia Europeana, intr-un comunicat. Alti 12 autori din intreaga Europa au primit, in acest an, Premiul UE pentru literatura. Alaturi de autorul roman, lista ii include pe Christophe Van Gerrewey (Belgia), Tanja Stupar-Trifunovic (Bosnia-Hertegovina), Antonis Georgiou (Cipru), Bjᅢrn Rasmussen (Danemarca), Paavo Matsin (Estonia), Selja Ahava (Finlanda), Nenad Joldeski (FYROM), Benedict Wells (Germania), Gast Groeber (Luxemburg), Jasmin B. Frelih (Slovenia) si Jesus Carrasco (Spania).

Originar din localitatea Rupea, judetul Brasov, Claudiu M. Florian a studiat limba si literatura germana la Universitatea din Bucuresti. Ulterior, el a absolvit cursurile de master "Studii umane interdisciplinare de limba germana" (1996, Universitatea Bucuresti) si "Istorie contemporana" (Universitatea Bielefeld, Germania). Incepand cu 2002, el lucreaza in Ministerul Afacerilor Externe, intai in Romania, apoi ca atasat cultural si de presa al Ambasadei Romaniei la Berlin (2004-2009) si ca angajat al Ambasadei Romaniei de la Berna (din 2010 pana in prezent).

Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educatie, cultura, tineret si sport, a declarat: "Ii felicit calduros pe laureatii editiei 2016. Literatura si posibilitatea de a scrie in completa libertate ne permit sa ne intelegem reciproc si sa convietuim mai bine, lucruri care sunt mai importante acum ca oricand. Acesta este motivul pentru care vom continua sa sprijinim traducerea, publicarea, vanzarea si lectura operelor literare straine."

Premiile vor fi inmanate castigatorilor pe data de 31 mai, la Bruxelles, de comisarul european Tibor Navracsics si de dna Silvia Costa, presedintele comisiei pentru cultura si educatie a Parlamentului European. Fiecare laureat va primi un premiu de 5.000 de euro si va beneficia de promovare la targuri internationale de carte, cum ar fi Londra, Frankfurt si Paris.

Lansat de Comisia Europeana in 2009 si organizat in parteneriat cu asociatiile profesionale de carte, Premiul UE pentru literatura (EUPL) recompenseaza, in fiecare an, pe cei mai buni autori debutanti din 12 tari europene. Sprijinit prin programul "Europa creativa", el promoveaza diversitatea culturala si lingvistica in Europa.
[P] Apeluri pentru expresii de interes pentru finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate

Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

2417 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version