Scriitorul roman Claudiu M. Florian a fost desemnat marti, laureat al Premiului Uniunii Europene pentru literatura pentru anul 2016. El a fost premiat pentru cartea "Varstele jocului. Strada cetatii", publicata de editura Cartea Romaneasca, in anul 2012, informeaza Comisia Europeana, intr-un comunicat. Alti 12 autori din intreaga Europa au primit, in acest an, Premiul UE pentru literatura. Alaturi de autorul roman, lista ii include pe Christophe Van Gerrewey (Belgia), Tanja Stupar-Trifunovic (Bosnia-Hertegovina), Antonis Georgiou (Cipru), Bjᅢrn Rasmussen (Danemarca), Paavo Matsin (Estonia), Selja Ahava (Finlanda), Nenad Joldeski (FYROM), Benedict Wells (Germania), Gast Groeber (Luxemburg), Jasmin B. Frelih (Slovenia) si Jesus Carrasco (Spania).

Premiul UE pentru literaturaFoto: Comisia Europeana

Originar din localitatea Rupea, judetul Brasov, Claudiu M. Florian a studiat limba si literatura germana la Universitatea din Bucuresti. Ulterior, el a absolvit cursurile de master "Studii umane interdisciplinare de limba germana" (1996, Universitatea Bucuresti) si "Istorie contemporana" (Universitatea Bielefeld, Germania). Incepand cu 2002, el lucreaza in Ministerul Afacerilor Externe, intai in Romania, apoi ca atasat cultural si de presa al Ambasadei Romaniei la Berlin (2004-2009) si ca angajat al Ambasadei Romaniei de la Berna (din 2010 pana in prezent).

Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educatie, cultura, tineret si sport, a declarat: "Ii felicit calduros pe laureatii editiei 2016. Literatura si posibilitatea de a scrie in completa libertate ne permit sa ne intelegem reciproc si sa convietuim mai bine, lucruri care sunt mai importante acum ca oricand. Acesta este motivul pentru care vom continua sa sprijinim traducerea, publicarea, vanzarea si lectura operelor literare straine."

Premiile vor fi inmanate castigatorilor pe data de 31 mai, la Bruxelles, de comisarul european Tibor Navracsics si de dna Silvia Costa, presedintele comisiei pentru cultura si educatie a Parlamentului European. Fiecare laureat va primi un premiu de 5.000 de euro si va beneficia de promovare la targuri internationale de carte, cum ar fi Londra, Frankfurt si Paris.

Lansat de Comisia Europeana in 2009 si organizat in parteneriat cu asociatiile profesionale de carte, Premiul UE pentru literatura (EUPL) recompenseaza, in fiecare an, pe cei mai buni autori debutanti din 12 tari europene. Sprijinit prin programul "Europa creativa", el promoveaza diversitatea culturala si lingvistica in Europa.