Partidul National Liberal ii cere premierului Dacian Ciolos demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, din cauza ca acesta a propus in nume personal o administrare comuna a Vaticanului si a statului roman asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia, a declarat Radu F. Alexandru, vicepresedintele PNL, luni, intr-o conferinta de presa. Alexandrescu a respins acuzatiile.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cu ocazia vizitei facute la Vatican, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, s-a intalnit cu cardinalul Gianfranco Ravasi, presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura. In cadrul discutiilor, la care a fost prezent si ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun, Alexandrescu a propus inaltului prelat o administrare comuna a Vaticanului si a Statului roman asupra cladirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia si a patrimoniului pe care aceasta il detine. Initiativa ii apartine in exclusivitate ministrului Culturii, nu a fost discutata in prealabil la Bucuresti, ministrul nu a fost imputernicit de nicio autoritate a Statului roman sa lanseze o asemenea propunere. Prin demersul intreprins, ministrul Culturii a incalcat flagrant Constitutia tarii, legea patrimoniului national mobil (182/2000), legea muzeelor si a colectiilor (413/2004), legea bibliotecilor publice (334/2002) care stipuleaza ca toate bunurile proprietate publica a Statului sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile", se arata in comunicatul trimis de Radu F. Alexandru.

Radu F. Alexandru explica si motivele: "Biblioteca Batthyaneum, cu tot fondul de carte pe care il detinea, a intrat in proprietatea Statului Roman dupa Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, in baza Tratatului de la Trianon, iunie 1920: Transilvania revenea Romaniei, impreuna cu toate bunurile publice si private ale provinciei. Valoarea istorica, culturala si financiara a patrimoniului Batthyaneum este inestimabila. Biblioteca detine in prezent 64.000 de unitati bibliografice, scrise in 30 de limbi si dialecte; 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea; 609 - cca.70% din incunabulele existente in tara noastra. "Codex Aureus", cu siguranta cel mai celebru exponat, este apreciat, alaturi de "Tezaurul Pietroasele", printre cele mai scumpe pe care le detine Romania. Toate bunurile si toate colectiile pe care Biblioteca Batthyaneum le administreaza, filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei, sunt proprietate publica a Statului, sub incidenta Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil. Statul roman se afla intr-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia, care revendica retrocedarea Bibliotecii, cu intregul patrimoniu. Procesul este pe rol de ani de zile. In Informarea Comisiei speciale de retrocedare, din cadrul 'Autoritatii Nationale Pentru Restituirea Proprietatilor', privind sedinta din data de 16 septembrie 2015, in care s-a analizat din nou cererea Arhiepiscopiei se consemneaza: "Cu privire la cererea de retrocedare formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia, avand ca obiect restituirea imobilului Biblioteca Batthyaneum, decizia de respingere este motivata de faptul ca solicitanta nu a facut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului in cauza la data preluarii de catre stat".

Acesta sustine ca oferta facuta de Vlad Alexandrescu poate sa produca grave prejudicii Romaniei si in planul relatiilor internationale. "Propunerea strict personala facuta de ministrul Culturii are toate sansele sa fie receptionata la Vatican ca un mesaj transmis de la Bucuresti prin care Romania, dintr-o data! se arata dispusa sa isi modifice pozitia ferma de pana acum fata de speta "Batthyaneum", gata la concesii in intampinarea pretentiilor emise de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulie. Pastrand toate proportiile, confuzia creata azi de Vlad Alexandrescu poate fi comparata cu o initiativa stupefianta a unui ministru roman care, in urma cu ani, si-ar fi permis sa propuna Ucrainei administrarea in comun a platformei continentale a Marii Negre sau care, astazi, s-ar duce la Budapesta si ar propune un condominiu asupra Ardealului...", spune Radu F. Alexandru.

In cadrul aceleiasi discutii cu omologul lui de la Vatican, Vlad Alexandrescu a avansat propunerea organizarii a doua expozitii la Roma, mai spune Radu F. Alexandru. "Prima dintre ele ar urma sa cuprinda piese din tezaurul "Batthyaneum", cel revendicat in Justitie de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia; cea de a doua, itineranta "Comorile culturale ale Romaniei". Initiativa ministrului Culturii referitoare la tezaurul "Batthyaneum" incalca prevederile H.G. 518/2004, cu modificarile ulterioare, referitoare la "Normele metodologice privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile", dupa care bunurile care fac parte dintr-un litigiu aflat in Justitie nu pot fi exportate temporar in vederea organizarii de expozitii, expertize sau operatiuni de restaurare. Expozitia ce ar urma sa fie organizata la Vatican (2017-2018) presupune scoaterea din tara a unor valori de importanta cruciala pentru istoria poporului roman si incredintarea lor unei parti cu care, chiar indirect, Statul roman este intr-un litigiu juridic privind calitatea de proprietar asupra acestora. Este obligatoriu de luat in calcul ipoteza ca, odata inchisa expozitia, bunurile sa nu fie restituite Romanei, Vaticanul oferindu-si bunele servicii sa le pastreze pana la solutionarea definitiva in Justitie? Raspunsul nu poate fi decat unul singur: DA!", explica acesta.

Contactat de HotNews.ro, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a declarat ca aceste afirmatii nu sunt adevarate. "Eu am propus doar reglementarea statutului juridic al cladirii, cladire care se afla acum in litigiu (n.r. intre statul roman si Biserica Catolica), si pentru care nu se pot accesa fonduri europene pentru restaurare si consolidare. In 1798, episcopul Batthyany a donat Provinciei Transilvania si Bisericii Catolice Biblioteca Bathyaneum. In 1918, dupa Marea Unire, in baza Tratatului de la Trianon, biblioteca a intrat in proprietatea statului roman. In 1950 aceasta a fost data Bisericii Catolice si apoi nationalizata. Exista pe rol mai multe litigii privind restituirea acesteia. Din cauza acestor litigii intre statul roman si Biserica Catolica imobilul nu se poate restaura. Eu am propus doar stingerea acestor litigii, iar statul roman si Biserica Catolica sa fie coproprietari si sa putem restaura cladirea. Aceasta propunere nu se refera la patrimoniul bibliotecii", a explicat Ministrul Culturii.

"In ceea ce priveste cladirea si patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, o ctitorie de secol XVIII a episcopului catolic Ignatiu Batthyany, lasata prin testament Provinciei Transilvania si Bisericii Catolice, Ministerul Culturii a inceput, sub actualul mandat, sa apere in justitie dreptul de proprietate al Statului Roman, initiind o cerere de interventie accesorie ca parte procesuala pasiva in sustinerea apararii Guvernului Romaniei ¬ Comisia Speciala -, in litigiul aflat in desfasurare pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia. Dosarul este la al treilea termen de judecata. In tot acest timp asistam la o degradare continua a cladirii Bibliotecii, periclitandu-se conservarea si punerea in valoare a patrimoniului national aflat in administrarea Bibliotecii Nationale a Romaniei. In cadrul unei vizite recente la Alba Iulia, Ministrul Culturii a avut o intalnire cu arhiepiscopul G. Jakubinyi, in cadrul careia s-a cautat cu Arhiepiscopia Catolice sa se gaseasca o solutie amiabila prin incetarea litigiului privitor la cladirea Bibliotecii, astfel incat sa poata fi accesate fonduri europene pentru restaurarea ei", se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Culturii.

"Fata de afirmatiile domnului senator Radu F. Alexandru cu privire la convorbirile avute in cadrul vizitei la Vatican, Ministrul Culturii nu a propus in niciun context o administrare comuna a Statului Roman si a Vaticanului asupra cladirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, ci a pledat exclusiv pentru gasirea unei solutii amiabile privind incetarea litigiului existent, ceea ce ar permite accesarea unor fonduri europene pentru restaurarea cladirii. Subliniem ca nu s-a facut referire sub nicio forma la vreun obiect din patrimoniul mobil detinut de Biblioteca Batthyaneum, ci doar la imobilul in cauza. S-a propus itinerarea, la Roma, a expozitiei ¬Comorile Romaniei¬ care nu cuprinde niciun bun cultural din patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, si nu s-a discutat despre o posibila expozitie a vreunui obiect de la Alba Iulia, inainte de obtinerea unei decizii definitive a instantei cu privire la litigiul existent. In concluzie, consideram ca punctul de vedere al d-lui Senator Radu F. Alexandru este generat de o informare incompleta, si este, ca atare, total nefondat. Ministrul Culturii ramane in continuare dedicat apararii patrimoniului national si respectarii in totalitate a prevederilor legale, lucru demonstrat de faptul ca Ministerul Culturii continua sa apere in justitie proprietatea Statului Roman asupra intregului patrimoniu, mobil si imobil, al Bibliotecii Batthyaneum" se mai arata in comunicatul Ministerului Culturii.