Muzeul National Bran va mai ramane deschis publicului cel putin pana la sfarsitul acestui an, dupa ce la inceputul anului Ministerul Culturii a decis inchiderea acestuia, in luna august 2016, odata cu expirarea contractului de inchiriere pe care ministerul il are cu proprietarii Castelului Bran, anunta Agerpres.

Amanarea inchiderii Muzeului National Bran s-a hotarat, miercuri, in cadrul unei intalniri care a avut loc la Bran si la care au participat Mihai Ghyka, secretar de stat la Ministerul Culturii, Dragos Neamu, consilierul ministrului Culturii, Adrian Gabor, vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov, Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, dar si reprezentanti ai primariei si ai comunitatii din Bran si angajatii ai muzeului.

"S-a cazut de acord ca Muzeul National Bran sa mai primeasca o prelungire a contractului de inchiriere dintre Ministerul Culturii si proprietarii Castelului Bran, pana la sfarsitul acestui an, iar Ministerul Culturii, Consiliul Judetean Brasov si Primaria Bran sa gaseasca in aceasta perioada niste solutii viabile pentru protejarea Muzeului National Bran. De asemenea, Sectia de Etnografie Bran va trece in subordinea Consiliului Judetean Brasov, fiind administrata de Muzeului de Etnografie Brasov. La discutiile desfasurate miercuri la Bran, Consiliul Judetean Brasov a fost de acord ca nu este bine sa fie inchis muzeul, mai ales ca nu sunt pregatite niste solutii viabile pentru patrimoniul foarte valoros", a declarat directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, Nicolae Pepene.

El a adaugat ca angajatii Muzeului National Bran vor ramane in continuare in activitate, urmand ca Ministerul Culturii sa plateasca in continuare chiria catre proprietarii castelului.

Muzeul National Bran s-a infiintat in anul 1957, cand s-a amenajat o expozitie de istorie si arta medievala. Mai tarziu, prin anii '60, s-a inceput amenajarea unui muzeu al satului branean cu titulatura de Sectia Etnografica Bran. In toata aceasta perioada Muzeul Bran s-a aflat in administrarea Consiliului Popular Judetean Brasov. In anul 1987 s-a deschis sectia Vama Medievala, amenajata in cladirea de la baza Castelului, cladire care a apartinut administratiei vamale austro-ungare pana in anul 1918. La momentul 1990-1991, cand s-a facut trecerea la Ministerul Culturii, existau trei sectii la Bran: sectia Castel, sectia Vama Medievala si sectia Etnografie. Dupa retrocedarea castelului in anul 2009, s-a desfiintat sectia 'Castel' si toate bunurile culturale (piesele) au fost inghesuite in Muzeul Vamii Medievale, unde s-a incercat reconstituirea unor interioare din Castel.