Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, l-a facut "tampit" pe criticul literar si academicianul Eugen Simion, intr-o declaratie acordata agentiei Mediafax.

Nicolae ManolescuFoto: Agerpres

"E un tampit. Puteti sa dati pe post chestia asta."

Aceasta a fost reactia presedintelui Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, dupa, intr-un interviu acordat luni, Eugen Simion spunea ca nu a fost exclus, ci suspendat din USR pentru ca a intarziat sa isi plateasca cotizatia.

"Nu, n-am fost exclus ... Am fost suspendat. M-au suspendat ca am intarziat sa platesc cotizatia. Nu m-a cautat nimeni, nu m-a intrebat nimeni inainte de a ma suspenda si am aflat ca exista o comisie de monitorizare. N-o sa ma sinucid din cauza asta. S-a intamplat anul trecut. Am ramas asa. N-am raspuns la chestia asta. Fostul meu coleg si prieten, Manolescu, coleg de Academie, a gasit ca asa e bine. Sper ca USR sa devina mai puternica si mai bogata prin aceasta suspendare a mea", afirmase Simion.

In replica, Nicolae Manolescu a declarat: "Sunt prostii. Am mai auzit. El a declarat ca a fost exclus. E un tampit. Puteti sa dati pe post chestia asta".

Presedintele USR a declarat ca Eugen Simion este doar suspendat la aceasta ora pentru ca nu si-a achitat cotizatia si ca profita de acest lucru pentru a lovi in Uniune:

"Nu l-a exclus nimeni, iar suspendarea este o forma statutara daca nu-si plateste cotizatia. Vine, si-o plateste, ramane in ... dar n-are drept sa voteze. Atata tot. Cum sa-l exclud pe Eugen Simion din Uniune? E o prostie. Nu stiu de ce profita de chestia asta. Puteti sa dati asta pe post: ca eu am zis ca e un tampit.¬

"Nicolae Breban nu e nici macar suspendat"

De asemenea, Nicolae Manolescu a lamurit si situatia lui Nicolae Breban, care declarase tot luni ca a fost exclus din USR: "Am fost exclus din Uniunea Scriitorilor. Imi pare rau ca Uniunea Scriitorilor in loc sa se ocupe de problemele grave ale invatamantului, ale culturii ... Vedeti ca e atacata si programa scolara. Ei se ocupa cu fleacuri acolo, dau lumea afara, fac sedinte, ca pe vremea comunismului".

Referitor la aceasta excludere, Nicolae Manolescu a declarat: "Nici macar nu stiu sa fi fost suspendat, ca parca are cotizatia platita. Nicolae Breban nu e nici macar suspendat. Simion e suspendat, asta inseamna ca nu poate sa voteze, atat. Oricum nu sunt alegeri si el nu da pe la Uniune. Nici n-a venit de ani de zile asa ca nu e o problema, iar de excludere nici vorba, nu i-a exclus nimeni. Sunt membri ai Uniunii".

In finalul declaratiei sale, Nicolae Manolescu a precizat ca exista un proces in curs la aceasta ora fata de actiunile gruparii disidente conduse de Cristian Teodorescu si Florin Iaru, si exclusi din USR: "Suntem in proces. Am facut proces si ei vor sa se inscrie la judecatorie si noi ne opunem si nu se vor inscrie, va asigur".