Expoziţia "Nedespărţite Daruri. Arhitectură, desen, pictură", în care pot fi regăsite lucrări de desen, acuarelă şi pictură realizate de arhitecţi din mai multe generaţii, pornind de la Ion Mincu şi până la arhitecţi din prezent, a fost vernisată marţi, la Galeria Romană din Bucureşti, informeaza Agerpres.

"Această expoziţie a luat naştere din iniţiativa pictorului Paul Gherasim. Aceasta este o expoziţie specială în care este vorba despre desenul specific al arhitecţilor, asta referindu-ne la tematică, deci este vorba de studiu, de desenul după natură în general, de monumente, de ansamblul de arhitectură şi aşa mai departe", a spus, în deschiderea evenimentului, arhitectul Militza Sion, organizatorul expoziţiei.

Ea a precizat că acest proiect reprezintă o pledoarie în favoarea exprimării prin desen în concepţia arhitecturală în aceste momente în care aproape s-a renunţat la această disciplină în învăţământul de arhitectură.

Potrivit acesteia, criteriul de selecţie a celor mai mulţi dintre expozanţi a fost alegerea arhitecţilor care au profesat sau profesează şi au fost preocupaţi în paralel de desen şi pictură, dar şi pictori care au urmat studii de arhitectură pe care, ulterior, le-au abandonat în favoarea picturii, printre aceştia numărându-se Horia Bernea, Horia Damian, Aurel Cojan, Dragoş Morărescu sau Sorin Ionescu.

"Selecţia făcută în cadrul expoziţiei se limitează la lucrări cu subiecte şi mod de abordare specifice arhitecţilor, în special imagini de monumente, ansambluri, arhitectură în peisaj, arhitectură urbană şi schiţe de călătorie", a mai spus Militza Sion.

Criticul de artă Ioana Beldiman a afirmat că expoziţia se referă la cea de-a treia artă, între pictură şi arhitectură.

"Consider că prin această expoziţie, care este gândită în mare şi în detaliu, organizatorii, maestrul Paul Gherasim, arhitectul şi plasticianul Militza Sion şi arhitectul şi pictorul Marius Pandele ne-au făcut un cadou. Într-un limbaj direct, fără atingeri poetice, evenimentul este cunoscut acum în Bucureşti sub un titlu mult mai simplu, nemetaforic, "Arhitecţi pictori şi pictori arhitecţi'", a declarat Ioana Beldiman.

Expozitia cuprinde lucrari realizate de : Ion MINCU, Horia CREANGĂ, Gheorghe SIMOTTA, Henrieta DELAVRANCEA-GIBORY, George Matei CANTACUZINO, Octav DOICESCU, Nicolae LUPU, Nicolae CUCU, Ioana GRIGORESCU, Laurențiu VASILESCU, Paul BORTNOVSKI, Bogdan GHEORGHIU, Sebastian MORARU, Alesandru TIRZIU, Militza SION, Vasile MARCU, Radu ȘERBAN, Daniela TUTUNEA, Victor MORARU, Adrian SPIRESCU, Sever MITRACHE, Răzvan LUSCOV, Marius PANDELE, Marcel IANCU, Sorin IONESCU, Aurel COJAN, Horia DAMIAN, Dragoș MORĂRESCU, Horia BERNEA

Expoziţia este deschisă în perioada 22 martie - 9 aprilie şi poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10,00-18,00, şi sâmbătă, între orele 10,00-15,00.