Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XVI-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 21 martie 2016, la Teatrul Odeon.

Gala RRC 2016: foto Mihai BarbuFoto: Radio Romania Cultural

A fost un spectacol în care lumea culturală a strălucit şi care s-a bucurat de prezenţa unor importante personalităţi ale lumii culturale şi artistice, jurnalişti, dar şi a unui public care a umplut până la refuz sala Teatrului Odeon.

Momentele muzicale au fost asigurate de Luiza Zan şi Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor. Gala a fost prezentată de Maria Balabaş şi Radu Croitoru.

Au fost acordate trei premii speciale:

Premiul de Excelenţă i-a fost decernat istoricului Neagu Djuvara.

Premiul Lux Mundi i-a revenit artistului vizual Dan Perjovschi.

Premiul ''In memoriam Iosif Sava'' i-a fost acordat acordat pianistei Raluca Știrbăț.

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:

Premiul pentru P r o z ă i-a revenit lui Mircea Cărtărescu, pentru Solenoid, Editura Humanitas

Premiul pentru F i l m a revenit regizorului Radu Jude, pentru filmul Aferim!

Premiul pentru P o e z i e i-a fost înmânat lui Robert Șerban, pentru volumul Puțin sub linie, Editura Cartea Românească.

Premiul pentru T e a t r u a fost decernat Echipei proiectului Antisocial – o coproducţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, semnată de Bogdan Georgescu.

Premiul la categoria A r t e p l a s t i c e a fost obţinut de artistul plastic Liviu Stoicoviciu pentru expoziţia Orașe imaginate (curator: Călin Dan) de la Muzeul Național de Artă Contemporană

Premiul pentru M u z i c ă i-a revenit compozitorului Adrian Enescu, pentru complexitatea artistică a Proiectului BachFiles.

Premiul pentru E d u c a ţ i e a fost obţinut de Asociația MetruCub, pentru coordonarea proiectului Susține cultura în educație.

Premiul pentru Ş t i i n ţ ă – Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO.

La secţiunea P r o i e c t e c u l t u r a l e şi f e s t i v a l u r i a fost laureat Radu Afrim pentru conducerea artistică a Galei Tânărului Actor HOP.

Evenimentul a fost urmărit în direct de ascultătorii Radio România Cultural şi pe internet la www.radioromaniacultural.ro. TVR 2 şi TVR HD vor difuza înregistrarea pe data de 3 aprilie, ora 22.00.