Stagiunea Tinere Talente 2016 debutează luni, 21 martie, cu un recital cameral, ce va avea loc la Elite Art Gallery, începând cu ora 18.30.

Stagiunea Tinere Talente 2016Foto: Afis

Publicul îi va putea asculta pe violonceliștii Constantin Borodin și Horațiu Ludușan și pe fagotistul Alexandru Duda interpretând, alături de invitații lor, un program variat cu lucrări de muzică clasică.

Stagiunea Tinere Talente 2016 cuprinde o serie de recitaluri camerale dedicate tinerilor muzicieni, bursieri ai programului, iar accesul la evenimente este gratuit. Recitalurile au loc la Elite Art Gallery, cu o frecvenţă lunară, fiecare bursier fiind invitat să interpreteze lucrări consacrate din repertoriul vocal-instrumental. Scopul stagiunii este acela de a prezenta publicului artiştii Tinere Talente și de a le pune în valoare calitățile și performanțele realizate pe parcursul anului.

În luna ianuarie a acestui an, Fundația Principesa Margareta a României a organizat o selecție națională, în urma căreia un număr de 36 de tineri artiști au devenit bursieri ai programului Tinere Talente, ediția 2016. Tinerii vor primi burse individuale de până la 2.000 de euro pentru dezvoltarea propriului talent, pe perioada unui an calendaristic. Tinerii artiști vor avea posibilitatea de a participa la concursuri naționale și internaționale, cursuri de maiestrie și ateliere, în România și în străinătate, de a achiziționa instrumente și materiale de lucru. Totodată tinerii vor susține pe tot parcursul anului întâlniri de mentorat cu artiști de renume și personalități recunoscute în domeniul artistic ales.

Următoarele concerte vor avea loc pe 25 aprilie (Anca Cristescu – violoncel, Ionuț Diaconu – pian), 30 mai (Nicolae Dobrovicescu – vioară, Cătălin Răducanu – pian), 27 iunie (Mălina Ciobanu – vioară, Emoke Bujan – flaut), 25 iulie (Mircea Dumitrescu – vioară, Ionuț Diaconu – pian), 29 august (Larisa Ștefan – soprană, Mădălina Ivancia – vioară, Dumitru Moisii - corn), 26 septembrie (Izabela Ghergu, Cornelius Zirbo – violoncel), 31 octombrie (Miruna Iancu – soprană, Martiniana Antonie – mezzo-soprană, Cătălin Răducanu – pian), 28 noiembrie (Cosmina Stancu – soprană).

Programul Tinere Talente susține și promovează artiști din familii modeste, care nu își pot dezvolta potențialul din cauza lipsurilor materiale. Bursierii sunt tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani care studiază la liceele și universitățile de muzică și arte din toată țara.

Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR) a fost înfiinţată în 1990 de către Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României împreună cu tatăl său, Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Prin programele dezvoltate, Fundaţia urmăreşte să stimuleze voluntariatul şi să inspire spiritul comunitar în comunităţile în care se implică, specificul proiectelor Fundaţiei fiind dat de caracterul lor intergeneraţional.

Elite Art Gallery este un proiect inițiat în 2008 de către Asociația Elite Art Club UNESCO în urma dezvoltării proiectului „Pictori de azi la Balcic”. Obiectivele Elite Art Gallery sunt promovarea artei și a valorilor specifice culturii românești, sprijinirea tinerilor artiști, dar și a eforturilor de recuperare în arta modernă și patrimoniu. Asociația implementează proiecte în domeniul artei vizuale, al muzicii dar și proiecte educaționale.