Romanciera Carole Zalberg va face o vizită în România, la București și Braşov, între 21 și 23 martie 2016 cu ocazia Zilelor Francofoniei.

Carole Zalberg la BucurestiFoto: Afis

La București va avea loc luni, 21 martie, o întâlnire la Lectoratul de franceză al Universităţii din București (str. Edgar Quinet, nr 5-7, etaj 4, sala 402), la ora 16.30. Autoarea va lectura un fragment din romanul său “Foc pentru foc”, pe un fundal muzical, fiind acompaniată la chitară de Zacharias Exacoustos. O lectură muzicală care își propune să ofere publicului o experienţă și o percepţie inedită a romanului, îmbinând astfel literatura cu arta muzicală.

A doua zi, marți 22 martie, autoarea va fi prezenta la Brașov, la Centrul Multicultural al Universităţii “Transilvania” din Brașov (bd. Eroilor, nr.29) începând cu ora 17.00. Carole Zalberg va lectura câteva fragmente din romanele “Foc pentru foc” și “Cântece de apocalipsă” în prezenţa unui public larg care va putea admira și o expoziţie de colaje realizate de studenţii universităţii în cadrul unui atelier dada.

Fragment din volumul „Foc pentru foc”:

Din ziua în care tot ce-am iubit vreodată în afară de tine a fost distrus, viaţa mea a fost ambarcaţiunea ta. Doar atât. Atâta tot. Ce altceva? Ce și-ar putea dori un sărman om singur dacă nu să-și poarte copilul cât sunt zilele de lungi? Si exact asta sunt în ambarcatiunea improvizată ce ne promite Continentul Alb, nouă și zecilor ca noi înghesuiţi ca vai de lume. Pentru tine nu există decât vocea mea, chipul meu, conturul corpului meu tabacit de luni de muncă, de pribegie, de foamete. Te port strâns la piept, îţi vorbesc, păstrez vie legătura ce ne unește cu mama ta, cu lumea de odinioară.

Mai târziu voi tăcea, îţi voi oferi uitarea în loc de ce voi fi crezut eu protecţie. Pentru moment, acopăr zgomotul scârbos al apei, acest zgomot pe care-l respiram vedem înghiţim închidem în noi, acest zgomot al apei nebune lovind coca și al apei clocite agitându-se la picioarele noastre, sub spatele nostru când suntem alungiţi unii peste alţii, acopăr scâncetele celor mai slăbiţi, ale celor înspăimântaţi, ale celor violenţi cautând să înfrunte nu contează pe cine și ce, visând fără îndoială la spaţiu și deci la excludere. Vorbindu-ţi, acopăr spaţiul dintre moarte și viaţă, dintre loc negru și loc alb, dintre ieri și mâine, spaţiu pe care-l traversăm de zile întregi, suspendaţi ca și carnea într-un timp care nu e făcut pentru a fi trăit dar pentru a fi depășit, cu respiraţia redusă la un fir subţire de suflare, cu vise pitite, cu metabolism econom, și te iau cu mine, scumpa mea, înveșmântată în cuvintele ţării de care încercăm să fugim.

Carole Zalberg este născută în 1965 și trăiește la Paris. Este administratorul Societăţii Oamenilor de Litere din 2012, iar din 2014, secretarul general al acesteia. Romancieră, scrie totodată și texte pentru cântece, cronici literare pentru Vents contraires și pentru Revue des Ressources, animează ateliere de scriere, având în acealași timp proiecte de cinema și teatru. A primit numeroase premii literare pentru romanul său A defaut d'Amérique (premiul romanului Métis al liceenilor) și pentru Foc pentru foc (premiul Literatture-monde).

Carole Zalberg vine in Romania la invitaţia Biroului pentru Europa centrală şi orientală a Agenţiei universitare a Francofoniei.

Agenția universitară a Francofoniei este o asociație internațională de universități francofone cu peste 800 de instituții membre în peste 100 de țări, având misiunea de a sprijini mediul academic francofon de pretutindeni.