Dirijorul Cristian Mandeal revine ca invitat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și vă propune vineri, 4 martie (19.00) un frumos concert Beethoven / Brahms la Sala Radio, ocazie de asculta și celebra creație beethoveniană Simfonia a III-a, supranumită „Eroica”.

Cristian Mandeal: foto Romi DraghiciFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Lucrarea a fost dedicată inițial lui Napoleon, conducător despre care Beethoven credea, la momentul conceperii simfoniei sale, că va inspira și va conduce o Europă bazată pe principii umanitare, de egalitate și libertate. În ciuda faptului că Beethoven și-a retras ulterior dedicația către Napoleon, motivele fiind încă dezbătute și discutate de muzicologi, simfonia sa a fost inspirată de personalitatea și viața marelui lider și rămâne cea mai lungă simfonie a sa și una dintre cele mai impunătoare simfonii create vreodată, partitură ce a marcat atât creația lui Beethoven, cât și istoria muzicii.

Seara se va deschide cu uvertura “Coriolan”, compusă de Beethoven pentru tragedia omonimă scrisă de Heinrich Joseph von Collin, care, deși inspirată de același erou semi-legendar al Romei antice – generalul Gaius Marcius Coriolanus – are un subiect ușor diferit de mult mai cunoscuta piesă de teatru a lui Shakespeare.

Pianista Oxana Corjos

Pianista Oxana Corjos

Foto: Orchestrele si Corurile Radio

O veți aplauda de asemenea la Sala Radio pe pianista Oxana Corjos, în ipostază solistică în Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră semnat de Brahms. Unul dintre cele mai dificile concerte pentru un pianist, ce solicită o mare virtuozitate tehnică, partitura a avut premiera absolută la Budapesta, în noiembrie 1881, cu Brahms însuși ca solist și a înregistrat un succes de public imediat, ceea ce l-a determinat pe compozitor să înceapă un periplu european pentru a-și interpreta creația în mai multe orașe.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia în România şi în străinătate. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască - San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 – 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga.

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera „Oedipe” în primă audiţie britanică (la Festivalul de la Edinburgh - 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii „George Enescu” din Londra.

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Oxana Corjos şi-a însuşit primele noţiuni muzicale din copilărie, fiind parte a unei familii de muzicieni. A urmat apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.

A fost distinsă cu numeroase premii obţinute la concursurile organizate la Roma, în anul 1991 şi la Barcelona, în anul 1986. Anul 1992 i-a adus pianistei Premiul “Cella Delavrancea”. De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Petre Sbârcea, Gheorghe Costin, Emil Simon, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu.

În ţară, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre, precum şi cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Turneele în Elveţia, Republica Moldova, Spania şi Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul şi critica de specialitate apreciind la superlativ prestaţiile sale artistice.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro .

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro , în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.