Cu ocazia publicarii la editura vieneza Paul Zsolnay a traducerii volumului de povestiri Frumoasele straine, Mircea Cartarescu participa la turneul de promovare organizat in Germania si Austria in perioada 4 – 10 martie 2016. Volumul va fi prezentat in Germania, la Saarbrücken, Ingolstadt, München, si in Austria, la Salzburg, Graz si Viena, in cadrul unor evenimente literare la care vor participa, de asemenea, traducatorul volumului Ernest Wichner si scriitoarea Dana Grigorcea.

Frumoasele straine de Mircea CartarescuFoto: Coperta carte

„Umorul, satiricul si grotescul au fost dintotdeauna, in volumele sale de versuri, in Levantul si-n Orbitor, in Enciclopedia zmeilor si-n De ce iubim femeile, a doua coarda la arcul lui Mircea Cartarescu, alaturi de cea onirica si vizionara. In Frumoasele straine ele sunt coarda dintai. Putine carti din literatura romana de azi ii pot sta alaturi ca naturalete a povestirii si ca ubicuitate a comicului, intins pe toate registrele, de la zambetul discret la rasul cu lacrimi. Cele trei povestiri unite de aceeasi voce narativa, destinsa si fireasca, sunt filme cu camera in mana, fara nici o emfaza, mizand pe sinceritate si simplitate. Sunt road movies, mai scurte sau mai lungi, cu scriitori, artisti vizuali, politisti si criminali, studente si responsabili culturali, fantome si cineasti, risipiti intr-o lume mereu surprinzatoare.“ (http://www.humanitas.ro/humanitas/frumoasele-straine)

Turneul lui Mircea Cartarescu este organizat de editura austriaca Paul Zsolnay in colaborare cu Institutul Cultural Roman. Turneul incepe la Berlin cu o zi dedicata intalnirilor cu presa si continua dupa urmatorul program:

Sambata, 5.03, ora 20.00 – Saarländisches Künstlerhaus (Karlstraße 1, Saarbrücken)

Moderator: Ernest Wichner

Duminica, 6.03, ora 19.00 – Barocksaal Stadtmuseum (Auf der Schanz 45, 85049 Ingolstadt)

Moderator: Ernest Wichner

Luni, 7.03, ora 20.00 – Literaturhaus München (Salvatorplatz 1, München)

Moderator: Sigrid Löffler, traducator: Ernest Wichner

Marti, 8.03, ora 19.30 – Literaturhaus Salzburg (Strubergasse 23, Salzburg)

Moderator: Ernest Wichner

Miercuri, 9.03, ora 19.00 – Literaturhaus Graz (Elisabethstrasse 30, Graz)

Moderator: Dana Grigorcea

Joi, 10.03, ora 19.00 – Cartierul literar Alte Schmiede (Schönlaterngasse 9, Viena)

Moderator: Dana Grigorcea

Scriitorului Mircea Cartarescu i-a fost decernat in 2015 Premiul pentru Intelegere Europeana, pentru trilogia Orbitor, in deschiderea Targului Carte de la Leipzig si Premiul de Stat al Austriei pentru Literatura Europeana in deschiderea Festivalului de la Salzburg. La editura Zsolnay au aparut traducerile in limba germana Die Wissenden (2007, in traducerea lui Gerhardt Csejka), Der Körper (2011, in traducerea lui Gerhardt Csejka) si Die Flügel (2014, in traducerea lui Ferdinand Leopold).

Ernest Wichner s-a nascut in anul 1952 in Guttenbrunn, Romania. Locuieste si lucreaza din anul 1975 in Germania, fiind director al Literaturhaus Berlin din anul 2003. A publicat o serie de volume de poezie, cele mai recente fiind bin ganz wie aufgesperrt (Heidelberg 2010) si Neuschnee und Ovomaltine (Berlin 2010). Ernest Wichner a realizat numeroase traduceri din limba romana in limba germana, printre care si volumul Kinderland (Der erste Horizont meines Lebens, Ed. Zsolnay) de Liliana Corobca.

Dana Grigorcea s-a nascut in 1979 la Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Filologie germana si olandeza la Bucuresti si Bruxelles, studiind apoi, tot la Bruxelles, regie de teatru si film. In prezent traieste in Elvetia. In 2011 a publicat primul roman, la editura Kameru din Zürich, sub titlul Baba Rada. Viata e trecatoare ca parul (Baba Rada, Das Leben ist vergänglich wie die Kopfhaare). In cadrul Zilelor Literaturii Germane desfasurate in iulie 2015 la Klagenfurt, autoarei i-a fost acordat premiul televiziunii austriece 3Sat pentru volumul Sentimentul primar al nevinovatiei, aparut la editura elevetiana Dörlemann.

Sigrid Löffler s-a nascut in 1942 si a studiat la Universitatea Viena. A lucrat ca redactor si corespondent cultural din Viena pentru publicatia „Süddeutschen Zeitung“ si a fost membru al „Literarische Quartett“. Din 1994 lucreaza pe cont propriu pentru „Die Woche“, „Theater heute“ si „Basler Zeitung“. In prezent traieste la Berlin.