Institutul Cultural Român Bruxelles şi Ambasada României în Regatul Belgiei deschid seria de manifestări din 2016 dedicate centenarului Primului Război Mondial cu prezentarea expoziţiei Românii şi Marele Război în edificiul istoric Maison Internationalle Bocholtz din Liège, în perioada 24 februarie - 9 martie a.c. Vernisajul va avea loc miercuri, 24 februarie, ora 18:00, în prezenţa E.S. dl. Ştefan Tinca, ambasadorul României în Regatul Belgiei, şi a Dlui. Isy-Noel Lesman, Consulul onorific al României la Liège.

Expozitia Romanii si Marele RazboiFoto: Poster

30 de panouri foto-documentare aduc în prim plan aspecte relevante privitoare la situaţia Regatului României în preajma Marelui Război. Contextul socio-politic intern şi internaţional, adoptarea neutralităţii în vara anului 1914, campaniile din 1916 şi 1917 şi ocupaţia Puterilor Centrale documentează această perioadă complicată şi cu semnificaţii deosebite pentru istoria României.

“N-am uitat și nu vom uita niciodată că România a intrat în război de partea noastră într-o epocă când războiul era departe de a fi câștigat: a doua zi după Verdun și spre sfârșitul bătăliilor de pe Somme”, descria Generalul Berthelot colaborarea militară româno-franceză din timpul primei conflagrații mondiale.

Conceptul expoziţiei este realizat de Arhivele Naţionale ale României, de Muzeul de Istorie Naţională şi de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Itinerarea expoziţiei se face în parteneriat cu Maison Internationalle Bocholtz din Liège.