Libraria Humanitas Cismigiu

Istoricii Georgeta Filitti, Adrian-Silvan Ionescu si Sergiu Iosipescu despre doua fascinate marturii asupra spatiului romanesc din timpul Razboiului Crimeeii

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 19 februarie 2016, 10:10 Actualitate | Cultură

"Jurnalul unei calatorii în Principatele Dunarene" de Patrick O'Brien i "Romania, tara de hotar între cretini i turci" de James O. Noyes.
Foto: Humanitas
La 160 de ani de la încheierea Războiului Crimeii (1853–1856), Editura Humanitas publică mărturiile lăsate de doi călători străini într-un moment istoric de importanţă crucială: momentul în care România apare pe harta lumii.


Sâmbătă, 20 februarie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, istoricii Georgeta Filitti, Adrian-Silvan Ionescu şi Sergiu Iosipescu discuta despre cele două sinteze asupra spațiului românesc scrise în 1853 şi 1854, perioadă în care se creează premisele și condițiile pentru existența României moderne: Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna şi iarna anului 1853 de Patrick O'Brien şi România, ţară de hotar între creştini şi turci. Cu aventuri din călătoria prin Europa răsăriteană și Asia apuseană de James O. Noyes. Dezbaterea va fi moderată de Radu Gârmacea, redactor-şef al Editurii Humanitas.


Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna şi iarna anului 1853 de Patrick O'Brien, traducere din engleză, introducere şi note de Constantin Ardeleanu
„Volumul irlandezului Patrick O’Brien, publicat în anul 1854, când rusofobia occidentală ajunsese la apogeu, capătă o semnificaţie aparte pentru cititorul român. Departe de a fi o relatare de călătorie interesantă prin ineditul şi pitorescul descrierilor de peisaje, de tipuri umane sau de ciudăţenii care fac încă deliciul acestei specii literare, lucrarea lui O’Brien este o subtilă analiză a cadrului istoric şi politic intern şi internaţional în care, în vara anului 1853, armatele ţariste au ocupat cele două Principate Române, Moldova şi Ţara Românească. Interesat să cunoască şi să înţeleagă mai bine această complicată ecuaţie politică, O’Brien a redactat un veritabil eseu de filozofie politică din care reiese că actorii, principiile apărate şi modurile de operare (Rusia, puterile occidentale, autocraţia, democraţia, ocupaţiile militare, provocările, loviturile de stat, propaganda etc.) par să se fi schimbat prea puţin la mai bine de un secol şi jumătate de la finalul Războiului Crimeii.“ – Constantin Ardeleanu
România, ţară de hotar între creştini şi turci. Cu aventuri din călătoria prin Europa răsăriteană și Asia apuseană de James O. Noyes, traducere din engleză şi note de Eugen Popa.
În anul 1854, atras de mirajul Orientului, un tânăr doctor din Statele Unite pornește spre teatrele de luptă ale Războiului Crimeii, dornic să fie martorul marilor fapte ale timpului său. În călătoria de la Viena la Constantinopol face oprirea obligatorie la București, unde misteriosul Stephen Lakeman, alias Mazar pașa, îi găsește un post de chirurg în armata otomană. Patru ani mai târziu, întors acasă, va publica prima carte despre români scrisă de un american – o mărturie prețioasă a momentului istoric în care „latinii de la Dunărea de Jos“ pătrund în conștiința Occidentului.


Citeste mai multe despre   [P] Apeluri pentru expresii de interes pentru finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate

Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

1440 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri