După ce, cu câteva săptămâni înainte, memoria diasporei românești din Marea Britanie a devenit substanța unei expoziții vivante interactive la Muzeul Horniman din Londra, e rândul memoriei culturale să se afle în centrul unui performance asemănător, realizat la muzeul Tate Liverpool, pe 20 şi 21 februarie, de artiștii români Alexandra Pirici, Manuel Pelmuş, Rolando Matsangos şi Mihai Mihalcea.

Performeri romani la Tate LiverpoolFoto: ICR Londra

Parte dintr-un proiect internațional, cei patru performeri vor reface, prin dans, muzică și cuvânt, artefactele unei expoziții care nu mai există. După ce lucrările lui Marcel Duchamp, Claes Oldenburg, Bridget Riley, Dorothea Tanning, Andy Warhol sau Rachel Whiteread, prezentate în expoziția „Un muzeu imaginat: lucrări din colecțiile Centre Pompidou, Tate și MMK” de la Tate Liverpool se vor fi strâns, împachetat și trimis spre muzeele de origine, performance-ul va încerca să prelungească aura acestora, perpetuând prin forța spectacolului fascinația pe care, cu câteva zile înainte, o exercitau încă prin prezența lor materială.

Performance-ul, intitulat „2053: A Living Museum”, este inspirat din celebrul roman al lui Ray Bradbury Fahrenheit 451 (1953), în care personajele se transformă într-o bibliotecă vie, pentru a putea transmite generațiilor viitoare cărțile interzise. Pe lângă artiștii români, la seria de evenimente din zilele de 20 și 21 februarie mai participă ansamblurile Creative Balance CIC, Epiphany, In The Frame, Tate Liverpool Community Collective şi Merseyside Dance Initiative.

Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş s-au remarcat datorită portofoliilor de artişti, mai cu seamă datorită proiectelor cu puternic impact internaţional în care au fost implicaţi, în special proiectul realizat pentru Pavilionul Românesc la ediţia din 2013 a Bienalei de Artă de la Veneţia, „O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia”. Rolando Matsangos şi Mihai Mihalcea sunt doi cunoscuți dansatori și coregrafi români, cu o activitate meritorie în țară și în străinătate.

Proiectul de la Liverpool este organizat de Muzeul Tate cu sprijinul Programului „Creative Europe” al Uniunii Europene, al Institutului Francez din Marea Britanie, al Ministerului de Externe al Germaniei, al Goethe Institut Londra şi al Institutului Cultural Român din Londra.