In perioada 18-20 februarie 2016 va avea loc la Targu Jiu o serie de evenimente in cadrul programului „140 de ani de la nasterea marelui sculptor Constantin Brancusi", derulat de Centrul de Cercetare, Documentare si Promovare „Constantin Brancusi" de la Targu Jiu in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Masa taceriiFoto: ICR

Programul se deschide joi, 18 februarie 2016, cu vernisajul expozitiei nationale de grup „Desenul post-Brancusi", a membrilor Uniunii Artistilor Plastici din Romania, deschisa la Galeriile de Arta ale Municipiului Targu Jiu. Expun artistii: George Apostu, Sava Stoianov, Constantin Popovici, Florin Isuf, Mihai Pacurar, Vlad Ciobanu, Darie Dup, Aurel Bulacu, Aurel Vlad, Ile Stef, Mihai Topescu, Valer Neag, Cristian Sida, Vasile Fuiorea, Gabriel Kelemen, Catalin Geana, Daniel Semenescu, Daniel Serban, Cristina Ploscariu, Florin Gheorghiu, Iliana Gheorghiu, Gheorghe Plaveti, Romana Topescu, Dragos Badita, Petru Birau, Armand Landh, Georgiana Brandt, Gabriela Cristu Sgarbura, Adrian Bandea, Ioana Palmar, Ileana Stefanescu, Bogdan Iepure, Ioana Avram, Dorina Stefan, Gabriel Giodea, Valentin Boboc, Ilina Schileru.

Vineri, 19 februarie 2016, ora 10.00, la casa-muzeu „Constantin Brancusi" din satul Hobita va avea loc un spectacol folcloric sustinut de Ansamblul Artistic „Maria Lataretu" al Scolii Populare de Arta Targu Jiu, formatia de naisti condusa de prof. Dumitru Pasare (naisti care au concertat alaturi de Gheorghe Zamfir si Andre Rieu in spectacolele de la Bucuresti si din strainatate), precum si grupuri de elevi de la colegii si licee din Targu Jiu si comuna Pestisani. Sunt asteptati toti cei care doresc sa aduca un omagiu marelui sculptor nascut pe 19 februarie 1876 la Hobita si sa revada locurile copilariei acestuia.

Tot de la ora 10.00, la Universitatea „Constantintin Brancusi" din Targu Jiu vor fi deschise „Colocviile Brancusi", care vor reuni personalitati ale vietii academice si culturale din tara si din strainatate, invitate sa sustina comunicari. Printre acestea se numara: Sorana-Georgescu Gorjan (cercetator), Constantin Zarnescu (scriitor, cercetator), prof.univ. Paul Rezeanu, Stephan Benedict (detinatorul a numeroase documente legate de Constantin Antonovici, ucenic al lui Constantin Brancusi), acad. Mircia Dumitrescu, Matei Stircea Craciun (cercetator la Institutul „Fr. Rainer" al Academiei Romane), Roxana Radvan (sef departament, Institutul National de Optoelectronica), Radu Boroianu (presedintele ICR), cadre universitare de la Universitatea „Constantin Brancusi". Din program: simpozion stiintific cu tema „Brancusi - materie si idee"; prezentarea raportului privind prima faza a cercetarilor efectuate in cadrul programului de monitorizare a Ansamblului brancusian de catre Institutul National de Cercetari in Optoelectronica Bucuresti; lansarea revistei Brancusi, serie noua; lansarea nr. 33 al revistei Confesiuni, revista de cultura a Centrului Brancusi.

Teatrul „Elvira Godeanu" din Targu Jiu va gazdui, de la ora 15.00, sedinta solemna comuna a Consiliului Judetean Gorj si a Consiliului Local al Municipiului Targu Jiu, inchinata sarbatoririi a 140 ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, urmata de Gala Brancusi, in cadrul careia vor sustine recitaluri actorul Ilie Gheorghe de la Teatrul National Craiova si pianistul Florin Berculescu. Cu aceasta ocazie, va fi prezentat proiectul de amenajare a ansamblului Calea Eroilor realizat de arh. Dorin Stefan, proiect destinat sa puna in valoare mai bine conceptul ansamblului monumental ridicat de Constantin Brancusi la Targu Jiu.

De la ora 17.30, la Muzeul Judetean „Alexandru Stefulescu" va avea loc vernisajul expozitiei de sculptura a artistului Maxim Dumitras . Intitulata „Absente incercuite", expozitia va fi prezentata de criticul Pavel Susara.

Seara se va incheia cu un concert extraordinar - „Brancusi si bucuria muzicii" - sustinut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Farcasu si Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului", de la ora 20.00, la Complexul Anna Events - Insulita Jiului.

Sambata, 20 februarie 2016, „Colocviile Brancusi" vor continua la Universitate cu prelegeri si dezbateri.

Manifestarile dedicate marelui sculptor roman sunt organizate de: Consiliul Local si Primaria Municipiului Targu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare si Promovarea „Constantin Brancusi" Targu Jiu, Consiliul Judetean Gorj, Institutul Cultural Roman, Universitatea „Constantin Brancusi", Filiala Targu Jiu a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.