Expozitia de fotografie "Stop cadru" a lui Silviu Ghetie, la Galeria ICR Berlin

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 9 februarie 2016, 9:49 Actualitate | Cultură

Cu ocazia Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2016, ICR Berlin organizează expoziţia de fotografie “Stop cadru” a artistului Silviu Gheţie. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe data de 12 februarie 2016, cu începere de la orele 20.30 la galeria ICR Berlin. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 4 martie 2016.

Expoziţia cuprinde fotografii de pe platourile câtorva filme românești celebre ale ultimilor ani (2004-2014), pornind de la Aferim!, al lui Radu Jude, câştigător al Ursului de Argint la ediţia precedentă a Berlinalei, căruia îi este dedicată cea mai mare secţiune, și continuând cu Legături bolnăvicioase, de Tudor Giurgiu, Boogie, de Radu Muntean, Eu când vreau să fluier, fluier şi Box, de Florin Șerban, Loverboy, de Cătălin Mitulescu sau Toată lumea din familia noastră, de Radu Jude. Privirea lui Silviu Gheție este o privire din culise asupra Noului Cinema Românesc. Prin picturalitatea lor și prin expresivitatea personajelor din fața obiectivului, fotografiile concurează cu imaginile din filmele a căror realizare a fost imortalizată de către artist.

Expoziţia a fost prezentată în România la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca cu prilejul Festivalul International de Film Transilvania – TIFF 2015. Scenaristul Florin Lăzărescu afirma despre aceasta: „Dacă pui în mișcare cadrele trase de el, Silviu Gheție îți pare unul dintre cei mai buni regizori români contemporani.(…)Fotografiile lui au poveste, personaje și relații tușante, pentru că el are forța de a-și însuși realitatea prin viewfinder, de a o prinde și transfigura din unghiuri irepetabile, redând-o cu un teribil simț al absurdului cotidian. Chiar și în cazul expoziției de față, când instantaneele sale au fost făcute pe platouri de filmare, Silviu a fotografiat în stilul lui, realitatea lui. Acum, ca și întotdeauna, pe filmul lui Gheție se derulează – emoționant, onest, aparent simplu, dar totdeauna spectaculos – însăși viața, în cele mai subtile aspecte ale ei. ”

Institutul Cultural Român din Berlin oferă astfel cinefililor și iubitorilor Noului Cinema Românesc, prezenţi la Berlinală, aceste delicii fotografice ale lui Silviu Gheție care îmbogățesc tabloul general asupra filmelor ultimilor ani.

Silviu Gheţie s-a născut în 1967 la Baia Sprie în judetul Maramureş.  Artistul a avut de-a lungul timpului o serie de expoziţii personale: Parlamentul European (Bruxelles, 2008), Ambasada României la Bonn (1998), Photo Cabinet (Bucureşti, 2003), Primorsko, (Bulgaria, 2006), şi a participat la numeroase expoziţii de grup, dintre care menţionăm:  ABC Trehouse Gallery, Amsterdam (2001), Niavaran Art Gallery, Teheran (2005), Anaid Art Gallery (Bucureşti, 2006), ICR Madrid (2007), Muzeul de Artă (Cluj-Napoca, 2015). Silviu Gheţie a obţinut distincţii şi premii în competiţii precum The Popular Photography Prizes (SUA, 2003-2004), Worship World Prize Competition (Teheran, 2005), Hotnews Multimedia competition (2006) ş.a. și a publicat în numeroase reviste și ziare, româneşti şi internaţionale, precum: Dilema, Academia Caţavencu (România), Der Spiegel (Germania), Kurier (Austria), Rzeczopolita (Polonia), Lenswork (SUA), D Foto (Ucraina).


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Superbrands

Recomandari de vara de la librarii Humanitas

Librariile Humanitas au aparut ca entitate juridica in anul 1993, insa primele doua librarii au fost deschise sub egida Editurii Humanitas inca din 1991. Cu peste 25 de ani in piata de distributie si vanzare de carte din Romania, compania isi propune sa ramana in continuare lantul de librarii cu cea mai mare pondere de carte din Romania, acordand editurilor nationale si locale, dar si autorilor romani, sansa de a ajunge la public.

337 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică