Ion Caramitru a fost desemnat, Ambasadorul Cultural Shakespeare din Romania

de D.S.     HotNews.ro
Duminică, 7 februarie 2016, 17:59 Actualitate | Cultură

Ion Caramitru & Shakespeare. la TNB
Foto: Teatrul National Bucuresti
Lansarea oficială, în România,  a programului de evenimente consacrate -  sub motto-ul ”SHAKESPEARE LIVES ”  (”Shakespeare trăiește”) – la 400 de ani de la dispariția celui mai important creator al culturii britanice, William Shakespeare,  a avut loc joi, 4 februarie 2016, la Teatrul Național ”I.L.Caragiale”, (Sala Media) sub auspiciile Ambasadei britanice și a Consiliului Britanic din București.

În deschiderea serii, Excelența Sa, ambasadorul britanic Paul Brummel a prezentat (în limba română!), semnificația acestui program consacrat comemorării, pe plan mondial, a marelui Will. Una din inițiativele lansate în acest context este desemnarea, în fiecare țară unde se desfășoară programul, a unei personalități drept ”Ambasador Shakespeare”. 

”…Ion Caramitru, este o onoare și o plăcere să îți înmânez această medalie ca simbol al respectului nostru și a recunoașterii oficiale că ești, fără îndoială, cel mai de seamă ambasador Shakespeare al României”-  au fost  cuvintele directorului Consiliului Britanic București, Nigel  Townson, care au însoțit ceremonia desemnării actorului Ion Caramitru drept Ambasador Shakespeare în cadrul programului Shakespeare Lives – ceremonie care a constituit momentul central al serii.

Titlul de Ambasador Cultural Shakespeare
Foto: TNB
Un montaj video cu imagini din spectacolele în care Ion Caramitru a interpretat variate roluri din dramaturgia lui Shakespeare, de la Romeo și Julieta (1967!), Hamlet (rol pentru care actorul român a fost nominalizat printre cei mai buni 10 interpreți ai rolului care au existat vreodată, de către Michael Boyd, directorul artistic al Royal Shakespeare Company), până la Eduard al III-lea, Macbeth sau Prospero (2015);  un  fragment video dintr-un dialog cu Michael Pennington dintr-un workshop susținut cu ani în urmă la Craiova, precum și  un mini-recital live , bilingv – în română și engleză, suținut de actor și îndelung aplaudat de cei prezenți – au fost tot atâtea argumente venite să suțină, cu asupră de măsură,  opțiunea înaltelor foruri oficiale britanice de a-l desemna pe Ion Caramitru drept Ambasador Shakespeare în România.

”…Peste 50 de ani de carieră shakespeariană și, în tot acest timp, a menținut o relație extrem de strînsă cu teatrul britanic și cultura britanică în sensul cel mai cuprinzător…” a încheiat Nigel Townson discursul său de însoțire a acordării titlului de”Ambasador Shakespeare” lui Ion Caramitru.

”Un ambasador are menirea de a sluji interesele teritoriului pe care îl reprezintă. Mă angajez, așadar, să port de grijă...intereselor Marelui Will și să-l slujesc în continuare”- a declarat, cu emoție firească, Ion Caramitru, exemplarul interpret al marilor partituri shakespeariene.

Evenimentul din seara zilei de 4 februarie 2016, moderat de Marius Constantinescu, la care au participat numeroși invitați, s-a desfășurat într-o ambianță scenografică menită să îl evoce pe marele dramaturg englez: afișe ale spectacolelor shakespeariene din repertoriul TNB, o selecție de costume de epocă, precum și un superb bust în bronz semnat de Dimitrie Paciurea, din colecția Muzeului TNB. Ambianța sonoră a serii a fost asigurată  live de Cvartetul Adrian Naidin (Adrian Naidin, Sorin Zlat, Giani Amarandei, Gabriel Bălașa).


Citeste mai multe despre   


​MASA ROTUNDA Ce fac si ce ar putea sa faca bancile pentru economie si companii? Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, in dialog cu cititorii  HotNews.ro, luni, de la ora 9:00

Am vazut saptamana trecuta ca Institutul de Statistica a anuntat o crestere economica record - insa analistii si economistii, ne anuntam ca de fapt lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Este economia bine finantata in acest moment? Se fac investitii private? Dar publice? Cum pot ajuta bancile mai mult economia, statul si companiile private? La toate aceste intrebari vor raspune Horia Braun, economistul sef al BCR, alaturi de Florian Libocor (economistul sef al BRD-GSG) si de Andrei Radulescu (economist sef al BT) in cadrul mesei rotunde care va avea loc, luni, 20 noiembrie, incepand cu ora 9:00.

564 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Felicitari, domnule Ion Caramitru! (Duminică, 7 februarie 2016, 18:31)

  soundtrack [utilizator]

  "To be or not to be" ambasador Shakespeare al Romaniei, "That is the question!"
 • -1 (3 voturi)    
  Pai da.. (Duminică, 7 februarie 2016, 19:05)

  Petre Cusuru zis si Barba Trista [utilizator]

  Si dinozaurii dispar...


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică