Joi se deschide la Muzeul National de Beijing expozitia "Comorile Romaniei" care contine peste 440 de obiecte, fiind cel mai mare eveniment de acest gen organizat vreodata de tara noastra in China Expozitia este deschisa la Beijing pana pe 8 mai si prezinta piese care acopera circa treizeci de milenii de evolutie umana si civilizatie in spatiul romanesc ￯ din paleoliticul superior si pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.

Comorile RomanieiFoto: MNIR

Expozitia ￯Comorile Romaniei￯ reprezinta primul eveniment de acest gen si de o asemenea anvergura, reunind piese reprezentative de arheologie preistorica, clasica si medievala, precum si de arta medievala romaneasca, organizat in China in ultimii 66 de ani.

La materializarea acestui eveniment au participat 33 de muzee dintre cele mai importante din toata Romania, reusind astfel, sa se constituie o colectie de 445 de valori exceptionale de patrimoniu, ce vor fi prezentate in expozitia-eveniment.

In cadrul expozitiei ￯Comorile Romaniei￯ sunt reunite piese care acopera circa treizeci de milenii de evolutie umana si civilizatie in spatiul romanesc ￯ din paleoliticul superior si pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea. De asemenea, in expozitie sunt prezente obiecte de patrimoniu ce reflecta atat bogatia culturala a tuturor regiunilor istorice romanesti, cat si mostenirea culturala a minoritatilor etnice care vietuiesc, de multe secole, alaturi de romani - maghiarii si germanii.

Vor putea fi admirate creatii exceptionale ale marilor civilizatii neolitice, din epoca bronzului si fierului, geto-dacice si romane, care au premers aparitia romanilor pe scena istoriei, precum si ale culturii medievale si pre-moderne romanesti, multe dintre ele unice nu numai in Romania, dar si in Europa sau in lume, constituind adevarate comori ale creatiei umane universale.

Ideea prezentarii la Beijing a unei ample expozitii reunind unele dintre cele mai importante marturii ale civilizatiilor care s-au succedat in spatiul geografic romanesc, din Preistorie si pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, s-a nascut inca in toamna anului 2012, odata cu semnarea Memorandumului dintre Art Exhibitions China si Muzeul National de Istorie a Romaniei, privind organizarea expozitiei ￯Comorile Chinei￯ la Bucuresti.

Muzeul National al Chinei inregistreaza anual 7,5 milioane de turisti si este vizitat zilnic de aproximativ 25 000 de persoane, fiind al doilea muzeu din lume ca numar de vizitatori, dupa Muzeul Luvru. Muzeul National al Chinei, cu o suprafata de 200.000 m2, detine in colectiile sale 1.300.000 de piese.