Madama Butterfly pe scena Operei Maghiare Cluj

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 20 ianuarie 2016, 11:14 Actualitate | Cultură

"Nu sunt făcut pentru acțiuni eroice. Iubesc ființele care au o inimă ca și a noastră, care sunt făcute din speranțe și iluzii, care au tresăriri de bucurie și orele lor de melancolie, care plâng fără să urle și suferă cu o amărăciune interiorizată." Giacomo Puccini

Melomanii sunt invitaţi joi, 21 ianuarie, de la ora 18.30, să o reîntâlnească pe „Madama Butterfly”, operă de Giacomo Puccini. Simbol al iubirii sacrificate de indiferență și egoism, „Madama Butterfly” de Puccini - ce aduce în atenție emoționanta poveste de dragoste dintre gheișa Cio-Cio-San și americanul pe nume Pinkerton - a fost inspirată de povestirea „Madame Butterfly”, a americanului John Luther Long, precum și de romanul cvasi-autobiografic al francezului Pierre Loti, „Madame Chrysanthème”.

Înainte de a ajunge, însă, să cunoască cele două surse amintite, Puccini a văzut, la Londra, în 1900, piesa de teatru adaptată de David Belasco după povestirea lui Long. Puternic impresionat, compozitorul avea să se întoarcă în Italia și să înceapă documentația pe această temă - copiază și studiază melodii din publicații ce conțineau transcrieri de cântece japoneze -, intenția lui fiind aceea de a surprinde cât mai bine trăsăturile culturii japoneze dar și de a caracteriza, din punct de vedere muzical, protagoniștii operei. Momentul nunții dintre Pinkerton și Cio-Cio-San este acompaniat de imnul japonez „Kimi ga yo”, iar specialiști în cultura japoneză, precum Kimiyo Powils-Okano, recunosc în opera lui Puccini cel puțin alte 10 melodii din muzica japoneză.

Amestec de realitate și ficțiune, „Madama Butterfly” - pentru care Puccini a scris nu mai puțin de cinci variante, dintre care prima în 1904, iar ultima în 1907 - a devenit în timp nu doar una dintre cele mai triste povești de dragoste din lume, ci și un mit arhetipal al legăturii dintre Orient și Occident.

Reprezentația de joi, 21 ianuarie, va aduce pe scena clujeană un spectacol tumultos aflat sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó, care îi va reuni pe scenă pe artiștii: Carmen Gurban (Madama Butterfly), AdorjánPataki (B.F. Pinkerton), Sándor Balla (Sharpless), Mária Molnár (Suzuki), Éva Jordán (Kate), Róbert Vass Laczkó (Goro), Levente Szabó (Yamadori), János Szilágyi (Bonzo), Ferenc Kovács, János Ádám, Milán Székely. Regia artistică este semnată de Vincent Liotta.


Citeste mai multe despre   [P] ​Accepta provocarea unui business fara hartii! E mai simplu decat crezi               

Activitatile noastre zilnice sunt din ce in ce mai orientate catre mediul electronic si online. Traim intr-un ritm care ne-a impus sa adoptam solutii eficiente si sigure pentru a plati facturi si taxe, a face cumparaturi, a verifica soldurile bancare, etc. Este o practica pe care am ales-o din dorinta de a simplifica lucrurile si pe care multi dintre noi ne dorim sa o regasim si in viata profesionala, unde cautam solutii pentru a depasi constrangerile de timp si spatiu atunci cand trebuie sa obtinem  o aprobare, sa  semnam rapid un contract sau sa accesam un document de la distanta.
240 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă